Sürdürülebilirlik kapsamında agro-turizm ve kırsal kalkınma ilişkisi: Muğla yöresindeki TaTuTa çiftliklerinin agro-turizm potansiyeli yönünden değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Günümüzde kişi başına düşen gelirdeki artış ile paralel olarak refah düzeyinin artması, teknolojik alanda yaşanan değişimler ve boş zaman kavramının yerleşmesi turizm olgusunun ihtiyaç haline dönüştürmüştür. Seyahat formalitelerinin ortadan kalkması, ortak dillerin konuşulması, paket turların gelişmesi turizm sektörüne bir ivme kazandırmıştır.Değişen koşullar ve turizm kavramının yaygınlaşması tatil anlayışında bir takım değişiklikleri beraberinde getirmiştir. Ülkeler turistik ürün ve turizm türlerinde çeşitlendirme yoluna giderek rekabet güçlerini koruma ve arttırma eğilimindedir. Alternatif turizm türlerinden biri de çevreye duyarlılık ve kaynakların koru kullan düşüncesi ile sürdürülebilirliliğini sağlayan agro-turizmdir. Agro-turizm, tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu yörelerde yapılan turizm faaliyetleri olarak tanımlanabilir.Tarım ve turizmin ortak özelliklerini bütünleştirilerek ortak bir paydada toplayan agro-turizm ülkelerin sürdürülebilir turizm çerçevesinde önem verdiği turizm türlerinden biridir. Özellikle kırsal alanlarda yerel halkın ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan gelişimini sağlamada bir araç olarak görüldüğü çeşitli uygulamalarla ortaya konulmuştur.Geri dönüşü olmayan zararlar veren kitle turizmi ile tezatlık sergileyen ve sürdürülebilirlik doğrultusunda hareket eden agro-turizmin ülkemizde de uygulama alanı geniştir. Bu çalışmada Muğla yöresindeki TaTuTa çiftlikleri ele alınarak agro-turizm potansiyeli ve uygulamaları ortaya konmaya çalışılmıştır. Agro-turizm ve kırsal kalkınma ilişkisini ortaya koyabilmek adına çalışmaya yerel halk da dahil edilmiştir. Araştırma yöntemi olarak katılımcı gözlem ve yarı yapılandırılmış mülakat kullanılmıştır.Anahtar Kelimeler: Agro-turizm, Alternatif Turizm, Sürdürülebilirlik, Kırsal Kalkınma Today, in parallel with an increase in income per capita, increase in level of welfare, changes in technological field and formation of leisure time concept brought about the transformation of the tourism phenomenon into a necessity. The disappearance of travel formalities, speaking common languages and improvement of package tours accelerated the development of the tourism sector.Changing conditions and expansion of the tourism concept has brought a number of changes in holiday concept. Countries tend to protect and increase their competitiveness with diversification of touristic products and types of tourism. One of the types of alternative tourism is agro-tourism which ensures its sustainability with the idea of environmental sensitivity and `protect and use your own resources?. Agro-tourism can be described as tourism activities which are done in areas where agricultural activities are concentrated.By integrating the common characteristics of agriculture and tourism and gathering a common denominator, agro-tourism is one of the types of tourism which countries care about within the framework of sustainable tourism. Especially in rural areas, various practices revealed that agro-tourism is seen as means of ensuring economic and socio-cultural development of the local community.Agro-tourism that exhibits a contrast with the mass tourism that irreversible damage and moves towards to the direction of sustainability has wide range of implementation in our country. This study aims to put forth the agro-tourism potential and practices by taking farms in Muğla region within the scope of TaTuTa. On behalf of elucidating the relationship between agro-tourism and rural development, the local community was included in the study. Participant observation and semi-structured interview were used as research tool.Key Words: Agro-tourism, Alternative Tourism, Sustainability, Rural Development
Collections