Improving lycopene production by Blakeslea trispora using ingredients
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, B. trispora'dan likopen üretimi üzerine başlangıç pH'ının, farklı substratlar (glikoz,sukroz,portakal kabuğu) ve farklı doğal yağların (ayçiçek ve mısır yağı) miktarının etkisi çalışıldı. Fermentayon sırasında, likopen, pH, biyokütle konsantrasyonu ve likopen içeriği belirlendi.B. trispora'dan likopen üretimi için optimum başlangıç pH'ı 6.5 olarak bulundu. Başlangıç pH'ı 6.5 ve 4, 6 ve 8 % glukoz içeren ortamlarda, sırasıyla 77.6, 7.7 ve 3.7 mg/L likopen üretildi. Glukoz konsantrasyonu arttıkça, likopen konsantrasyonu azaldı. Başlangıç pH'ı 6.5 ve sukroz 5, 6 ve 7 % olan ortamlarda, sırasıyla 12.4, 57.0 ve 57.2 mg/L likopen üretildi. Sukroz konsantrasyonu arttıkça, likopen konsantrasyonu arttı.B. trispora, likopen üretimi için sanayi microorganizması gibi kullanılır, en büyük avantajı gelişimi için özel bir çevre ortamına ihtiyaç duymamasıdır.Anahtar kelimeler: Blakeslea trispora, likopen, HPLC, fermentasyon, fermentör In this research, the effects of initial pH, different ingredients (glucose, sucrose, orange peel) and different amount of natural oils (as sunflower oil and corn oil) on lycopene production by Blakeslea trispora were studied. Lycopene, pH, biomass concentrations and lycopene contents were determined during fermentation time. Optimum initial pH value for lycopene production from B. trispora was found as 6.5. About 77.6, 7.7 and 3.7 mg/L of lycopene was produced from 4, 6 and 8 % glucose with initial pH 6.5, respectively. When glucose concentration increased, lycopene concentration decreased. About 12.4, 57.0 and 57.2 mg/L of lycopene was produced from 5, 6 and 7 % sucrose with initial pH 6.5, respectively. As sucrose concentration increased, lycopene concentration increased.B. trispora can be used as an industrial microorganism for lycopene production. It can not need any specific environmental conditions for growth.Key words: Blakeslea trispora, lycopene, HPLC, fermentation, fermenter
Collections