Show simple item record

dc.contributor.advisorErkmen, Osman
dc.contributor.authorSevgili, Ayşe
dc.date.accessioned2020-12-29T13:27:59Z
dc.date.available2020-12-29T13:27:59Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/426734
dc.description.abstractBu çalışmada, B. trispora'dan likopen üretimi üzerine başlangıç pH'ının, farklı substratlar (glikoz,sukroz,portakal kabuğu) ve farklı doğal yağların (ayçiçek ve mısır yağı) miktarının etkisi çalışıldı. Fermentayon sırasında, likopen, pH, biyokütle konsantrasyonu ve likopen içeriği belirlendi.B. trispora'dan likopen üretimi için optimum başlangıç pH'ı 6.5 olarak bulundu. Başlangıç pH'ı 6.5 ve 4, 6 ve 8 % glukoz içeren ortamlarda, sırasıyla 77.6, 7.7 ve 3.7 mg/L likopen üretildi. Glukoz konsantrasyonu arttıkça, likopen konsantrasyonu azaldı. Başlangıç pH'ı 6.5 ve sukroz 5, 6 ve 7 % olan ortamlarda, sırasıyla 12.4, 57.0 ve 57.2 mg/L likopen üretildi. Sukroz konsantrasyonu arttıkça, likopen konsantrasyonu arttı.B. trispora, likopen üretimi için sanayi microorganizması gibi kullanılır, en büyük avantajı gelişimi için özel bir çevre ortamına ihtiyaç duymamasıdır.Anahtar kelimeler: Blakeslea trispora, likopen, HPLC, fermentasyon, fermentör
dc.description.abstractIn this research, the effects of initial pH, different ingredients (glucose, sucrose, orange peel) and different amount of natural oils (as sunflower oil and corn oil) on lycopene production by Blakeslea trispora were studied. Lycopene, pH, biomass concentrations and lycopene contents were determined during fermentation time. Optimum initial pH value for lycopene production from B. trispora was found as 6.5. About 77.6, 7.7 and 3.7 mg/L of lycopene was produced from 4, 6 and 8 % glucose with initial pH 6.5, respectively. When glucose concentration increased, lycopene concentration decreased. About 12.4, 57.0 and 57.2 mg/L of lycopene was produced from 5, 6 and 7 % sucrose with initial pH 6.5, respectively. As sucrose concentration increased, lycopene concentration increased.B. trispora can be used as an industrial microorganism for lycopene production. It can not need any specific environmental conditions for growth.Key words: Blakeslea trispora, lycopene, HPLC, fermentation, fermenteren_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleImproving lycopene production by Blakeslea trispora using ingredients
dc.title.alternativeKatkılar kullanılarak Blakeslea trispora ile likopen üretiminin arttırılması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmLycopene
dc.subject.ytmFermentation
dc.subject.ytmAdditives
dc.subject.ytmFood additives
dc.identifier.yokid10101178
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid423906
dc.description.pages106
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess