20. yüzyıldan günümüze kadar orta Toroslarda yaşayan Yörüklerin yemek kültürü ve mutfak yapısı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Orta Asya'dan Anadolu'ya uzanan Türk Kültürünün izlerini bulabileceğimiz Yörükler tarafından bizlere - her anlamda olduğu gibi - mutfak ile ilgili bilgiler de verilmektedir. Bu çalışmayla, Orta Toroslarda yaşayan Yörükler ele alınarak onların 20. yüzyıl ve sonrası mutfak yapıları ile yemek kültürleri incelenmiştir. Yörüklerin mutfaklarına özel bir araştırma bulunmadığından dolayı; bu araştırmanın Yörüklerin yemek kültürleri ve mutfak yapıları üzerine odaklanılmasını kolaylaştıracağı düşünülmektedir. Bu çalışma nitel araştırma teknikleri kullanılarak sahadan elde edilen verilerin konu ile ilgili literatürden taranan verilerle desteklenmesi sonucu hazırlanmıştır. Yörüklerin yemek biçimlerini daha iyi analiz edebilmek adına, hala göçebe yaşam stilini devam ettiren bir topluluk olan Sarıkeçililer örneklem alınarak, Nisan 2015'te Mersin'in Silifke İlçesine bağlı Yeşilovacık Beldesi'nde yapılandırılmış görüşme ve katılımcı gözlem teknikleri uygulanmıştır. Araştırmanın genelinde ise metodolojik bir yol izlenmiştir.Tüm Yörüklerde olduğu gibi Orta Toroslardaki Yörüklerin de mutfaklarıyla yaşam koşulları birbirine bağlı olduğu için araştırmada onların genel yaşam biçimleri de aktarılmıştır. Bu araştırmayla Yörüklerin geçmişte kullandıkları ve günümüzde kullanmış oldukları mutfak eşyalarının tanıtılması düşünülmüş olup Yörüklerin yemek kültürlerinin şekillenmesini sağlayan tarım ve hayvancılığa yer verilmiştir. Yörüklerin geleneksel yapısı hakkında irdelemeler yapılmıştır.Anahtar Kelimeler: Yörük, Mutfak, Yemek, Kültür, Orta Toroslar Information about the culinary is given to us by Yoruks, who will find traces of Turkish Culture from Central Asia to Anatolia - as it is in every sense. In this study, Yoruks living in the Central Taurus were examined and their 20th century and later culinary structures and food cultures were examined. Since there is no special research on the culinary of the Yoruks it is thought that this research will make it easier for Yoruk to focus on cooking cultures and culinary structures. This study was prepared as a result of supporting the data obtained from the field using qualitative research techniques in the related literature. In order to better analyze the eating styles of the Yoruks , the Sarıkeçililer, a community that still maintains the nomadic lifestyle, has been applied and interviewed and participatory observation techniques structured in Yeşilovacık District of Mersin's Silifke District in April 2015 have been implemented..A methodological approach was followed in the whole of the study. As it is in all the Yoruks, the living conditions of the Yoruks in the Central Taurus are also connected with the culinary, so their general life styles have also been reported in the research. In this research, it is planned to introduce the kitchen materials that the Yoruks used in the past and used today, and the agriculture and livestock that enable the shaping of the food cultures of the Yoruk have been included. Discussions were made on the traditional structure of Yoruks Key Words: Yoruk , Culinary , Meal, Culture , Central Taurus
Collections