Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzkanlı, Oya
dc.contributor.authorErsavaş, Hasan
dc.date.accessioned2020-12-29T13:07:38Z
dc.date.available2020-12-29T13:07:38Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-01-10
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/419778
dc.description.abstractOrta Asya'dan Anadolu'ya uzanan Türk Kültürünün izlerini bulabileceğimiz Yörükler tarafından bizlere - her anlamda olduğu gibi - mutfak ile ilgili bilgiler de verilmektedir. Bu çalışmayla, Orta Toroslarda yaşayan Yörükler ele alınarak onların 20. yüzyıl ve sonrası mutfak yapıları ile yemek kültürleri incelenmiştir. Yörüklerin mutfaklarına özel bir araştırma bulunmadığından dolayı; bu araştırmanın Yörüklerin yemek kültürleri ve mutfak yapıları üzerine odaklanılmasını kolaylaştıracağı düşünülmektedir. Bu çalışma nitel araştırma teknikleri kullanılarak sahadan elde edilen verilerin konu ile ilgili literatürden taranan verilerle desteklenmesi sonucu hazırlanmıştır. Yörüklerin yemek biçimlerini daha iyi analiz edebilmek adına, hala göçebe yaşam stilini devam ettiren bir topluluk olan Sarıkeçililer örneklem alınarak, Nisan 2015'te Mersin'in Silifke İlçesine bağlı Yeşilovacık Beldesi'nde yapılandırılmış görüşme ve katılımcı gözlem teknikleri uygulanmıştır. Araştırmanın genelinde ise metodolojik bir yol izlenmiştir.Tüm Yörüklerde olduğu gibi Orta Toroslardaki Yörüklerin de mutfaklarıyla yaşam koşulları birbirine bağlı olduğu için araştırmada onların genel yaşam biçimleri de aktarılmıştır. Bu araştırmayla Yörüklerin geçmişte kullandıkları ve günümüzde kullanmış oldukları mutfak eşyalarının tanıtılması düşünülmüş olup Yörüklerin yemek kültürlerinin şekillenmesini sağlayan tarım ve hayvancılığa yer verilmiştir. Yörüklerin geleneksel yapısı hakkında irdelemeler yapılmıştır.Anahtar Kelimeler: Yörük, Mutfak, Yemek, Kültür, Orta Toroslar
dc.description.abstractInformation about the culinary is given to us by Yoruks, who will find traces of Turkish Culture from Central Asia to Anatolia - as it is in every sense. In this study, Yoruks living in the Central Taurus were examined and their 20th century and later culinary structures and food cultures were examined. Since there is no special research on the culinary of the Yoruks it is thought that this research will make it easier for Yoruk to focus on cooking cultures and culinary structures. This study was prepared as a result of supporting the data obtained from the field using qualitative research techniques in the related literature. In order to better analyze the eating styles of the Yoruks , the Sarıkeçililer, a community that still maintains the nomadic lifestyle, has been applied and interviewed and participatory observation techniques structured in Yeşilovacık District of Mersin's Silifke District in April 2015 have been implemented..A methodological approach was followed in the whole of the study. As it is in all the Yoruks, the living conditions of the Yoruks in the Central Taurus are also connected with the culinary, so their general life styles have also been reported in the research. In this research, it is planned to introduce the kitchen materials that the Yoruks used in the past and used today, and the agriculture and livestock that enable the shaping of the food cultures of the Yoruk have been included. Discussions were made on the traditional structure of Yoruks Key Words: Yoruk , Culinary , Meal, Culture , Central Taurusen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSosyolojitr_TR
dc.subjectSociologyen_US
dc.title20. yüzyıldan günümüze kadar orta Toroslarda yaşayan Yörüklerin yemek kültürü ve mutfak yapısı
dc.title.alternativeFood culture and culinary structure of the Yoruks which is living in the middle Taurus from the 20th century to the presedent day
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-01-10
dc.contributor.departmentGastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmNutrient culture
dc.subject.ytmNational culture
dc.subject.ytmLocal cuisine
dc.subject.ytmFood culture
dc.subject.ytmYuruks
dc.subject.ytmKitchen
dc.subject.ytmMiddle Taurus
dc.subject.ytmLocal product
dc.subject.ytmTraditional food
dc.identifier.yokid10184615
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid502365
dc.description.pages115
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess