Diyarbakır`ın geleneksel kültürünün ev mutfağına yansımaları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı Diyarbakır'ın geleneksel kültürünü ve bunun ev mutfağına nasıl yansıdığını ortaya koymaktır. Araştırmanın analiz birimi Diyarbakır'ın kültürü ve yöresel yemekleridir. Veriler Diyarbakır merkez ve ilçelerinde yaşayan erkek ve kadınlardan elde edilmiştir. Merkez ve her ilçeden birer kişi seçilmiştir. Tüm görüşmeler araştırmacı tarafından yürütülmüş ve cevaplar ses kayıt cihazı ile kaydedilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre Diyarbakır'ın kültürü et ağırlıklıdır ve etten yapılan yemekler çoğunluktadır. Yemeklerinde geçmişe oranla pek bir değişim olmadığı sadece bazı malzemelerin pratik oluşu açısından değişime uğradığı görülmüştür. Bazı yemeklerin günümüzde hiç yapılmadığı ya da çok nadir yapıldığı tespit edilmiştir. Merkez ve ilçeler arasında farklılıkların önemsiz sayılacak kadar az olduğu görülmüştür. Diyarbakır yemekleri kaynak kişilerden alınan tariflere sadık kalınarak sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Diyarbakır, mutfak, kültür, yemek, gastronomi. The purpose of this study is to display Diyarbakır's traditional culture and it's reflection on domestic cuisine. The unit of this study is Diyarbakır's culture and local dishes. The data was derived from men and women living in Diyarbakır and it's districts. Each person was chosen from all the districts of Diyarbakır and the Diyarbakır city centre. All the interview were carried out by the researcher and answer were recorded with voice recorder. According to the findings of the study Diyarbakır has a culture which contains stew dishes predaminantly. Compared to the past, there has been no change in their dishes, but practicallity of the ingredients slightly effected the dishes. It is concluded that some dishes are cooked seldom or never at present. It is understood that there are slightly differences between centre and districts. Diyarbakır's dishes are introduced by staying loyal to recipes which has been given by notive people. Key words: Diyarbakır, cuisine, culture, dish, gastronomy.
Collections