Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzkanlı, Oya
dc.contributor.authorİşler, Zehra
dc.date.accessioned2020-12-29T13:05:56Z
dc.date.available2020-12-29T13:05:56Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2020-09-11
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/419188
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı Diyarbakır'ın geleneksel kültürünü ve bunun ev mutfağına nasıl yansıdığını ortaya koymaktır. Araştırmanın analiz birimi Diyarbakır'ın kültürü ve yöresel yemekleridir. Veriler Diyarbakır merkez ve ilçelerinde yaşayan erkek ve kadınlardan elde edilmiştir. Merkez ve her ilçeden birer kişi seçilmiştir. Tüm görüşmeler araştırmacı tarafından yürütülmüş ve cevaplar ses kayıt cihazı ile kaydedilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre Diyarbakır'ın kültürü et ağırlıklıdır ve etten yapılan yemekler çoğunluktadır. Yemeklerinde geçmişe oranla pek bir değişim olmadığı sadece bazı malzemelerin pratik oluşu açısından değişime uğradığı görülmüştür. Bazı yemeklerin günümüzde hiç yapılmadığı ya da çok nadir yapıldığı tespit edilmiştir. Merkez ve ilçeler arasında farklılıkların önemsiz sayılacak kadar az olduğu görülmüştür. Diyarbakır yemekleri kaynak kişilerden alınan tariflere sadık kalınarak sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Diyarbakır, mutfak, kültür, yemek, gastronomi.
dc.description.abstractThe purpose of this study is to display Diyarbakır's traditional culture and it's reflection on domestic cuisine. The unit of this study is Diyarbakır's culture and local dishes. The data was derived from men and women living in Diyarbakır and it's districts. Each person was chosen from all the districts of Diyarbakır and the Diyarbakır city centre. All the interview were carried out by the researcher and answer were recorded with voice recorder. According to the findings of the study Diyarbakır has a culture which contains stew dishes predaminantly. Compared to the past, there has been no change in their dishes, but practicallity of the ingredients slightly effected the dishes. It is concluded that some dishes are cooked seldom or never at present. It is understood that there are slightly differences between centre and districts. Diyarbakır's dishes are introduced by staying loyal to recipes which has been given by notive people. Key words: Diyarbakır, cuisine, culture, dish, gastronomy.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSosyolojitr_TR
dc.subjectSociologyen_US
dc.titleDiyarbakır`ın geleneksel kültürünün ev mutfağına yansımaları
dc.title.alternativeReflections of the traditional culture of Diyarbakır in the home kitchen
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-09-11
dc.contributor.departmentGastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmDiyarbakır
dc.subject.ytmCulture
dc.subject.ytmTraditions
dc.subject.ytmKitchen
dc.subject.ytmFood culture
dc.subject.ytmGastronomy
dc.identifier.yokid10224534
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid533065
dc.description.pages198
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess