Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzkanlı, Oya
dc.contributor.authorKürekci, Mine Nihan
dc.date.accessioned2020-12-29T13:02:18Z
dc.date.available2020-12-29T13:02:18Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-06-16
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/417979
dc.description.abstractBu çalışma 'Gastronomi' olarak anılan beslenme bilimleri ve sanatlarının, savaş ve çatışma süreçlerinden nasıl etkilendiği ve bu süreçlere nasıl bir etkide bulunduğuna dair kuramsal bir analizdir. Beslenme, Gastronomi ve Savaş kuramsal biçimde işlevselci yöntem ile incelenmektedir. Beslenme ve gastronomi, Homo sapiens'in tarım devrimiyle başlayan beslenme biçimini, insan beslenmesinin temel durakları olarak ortaya koyduğu ; `Toprak, Mutfak ve Sofra` kavramlarını 'Açlık ve Kıtlık' yaratan İklim Değişimine etkilerini de içererek, değerlendirmektedir. Savaş'ın nedeni olan gıda ve gıda üretimine engel olan savaşların ilişkisinde, gastronominin açlık ve kıtlık çalışmalarına sağladığı yöntemler ve uygulanmış tekniklere ilişkin savaş ve gıda ilişkisinin örnekleri incelenmektedir. Savaş'ın kuramsal analiz örneklerine yer veren çalışma, gastronominin savaş süreçlerinde temel kullanım biçimlerine, '4 Nesil Savaş Kuramı' çerçevesi içinde yaşanmış savaşların kayıt altına alınmış gıda ve gastronomi faaliyetlerinin örneklerine kaynak, iaşe ve ganimet kavramları ile odaklanmıştır. Napolyon Savaşlarında taşınabilir gıda üretimine, Birinci Dünya Savaşı'nda Almanya'nın gıda ulaşımını engellediği ada; İngiltere'nin kuşatma altında gıda üretimi ve yönetimine, İkinci Dünya Savaşı'nda Leningrad kuşatmasında pişirilen Rus Reçetelerine, Minnesota Deneyleri ve Alman kuşatması altında aç kalan Hollanda'nın Açlık Kışına 'Savaşa Dayalı Kıtlık ve Açlık Çalışmaları' içinde gastronominin örnekleri olarak yer vermiştir. Günümüz savaşlarının ve çatışmalarının gıda ve gastronomi ile kurduğu ilişkiye, Birleşmiş Milletlerin son durum raporları ile yorum getirilmiştir. Bu bağlamda elde edilen 'Savaş Gastronomisi' kavramı ve araçları açıklanmıştır. Kurtuluş Savaşı, Antep Kuşatmasında ilan edilen Açlık Beyannamesi `Savaş Gastronomisi` çerçevesinde incelenmiştir.Anahtar kelimeler: Savaş Gastronomisi, İaşe, Kaynak, Kıtlık ve Açlık Çalışmaları, Çatışma ve Gıda Güvenliği, Savaş Mutfağı, Gıda Yönetimi, Fonksiyonel Gıda, Savaşta Besinve Beslenme, Antep Açlık Beyannamesi
dc.description.abstractThis study is a theoretical analysis, focusing on how `gastronomy`, science and arts of nutrition, is affected by war and conflict and its effects on the processes. Nutrition, Gastronomy and War are theoretically examined by using the functionalist method. Nutrition and gastronomy assess the nutrition control started with agricultural revolution of Homo sapiens, the `Land, Kitchen and Table` concepts and climate change due to `hunger and starvation`. In the relation between the reason of war being the food and food production being hindered by wars, the examples of war and food relations aided by techniques are examined. This study, considering the theoretical analysis of war, focuses on the use of gastronomy in war processes, food and gastronomy actions recorded in wars with `4th Generation War Theory` in the perspective of source, food and spoils. `War Dependent Scarcity and Starvation` examples, such as portable food production during Napoleonic wars, the prevention of food transportation to the island by Germany during World War I, food production and management under siege in England, Russian recipes that were cooked under Leningard siege during World War II, Minnesota experiments and starvation in Holland under German siege are discussed. The relation between present wars and conflicts with food and gastronomy are also interpreted. In this perspective, `War Gastronomy` concept and its means are explained. Liberty war, Starvation Declaration in Antep siege is examined by `War Gastronomy`.KEYWORDS: Gastronomy of War, Malnutrition, Hunger Declaration, Conflict, Food, Cuisine, Subsistence, Resource Management, Food & Nutrition inConflict, Siege of Gaziantepen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGüzel Sanatlartr_TR
dc.subjectFine Artsen_US
dc.titleSavaş gastronomisi; Savaşa dayalı gastronomiye ilişkin teorik bir analiz ve Kurtuluş Savaşı`nda Antep Açlık Beyannamesi
dc.title.alternativeA theoretical analysis of gastronomy during times of conflict and conflict based malnutrition: Defensive of Gaziantep during Turkish Liberation & The Hunger Declaration
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-06-16
dc.contributor.departmentGastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10323410
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid623917
dc.description.pages68
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess