Probiyotik maya gelişimine bazı lifli bitkilerin etkileri ve fitokimyasal içeriklerine göre biyolojik özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada; besin olarak tüketilen Rheum ribes (Işgın), Pyrus communis L. (armut), Pisum sativum L. (bezelye), Citrus limon (L.) Burm. f. (limon), Musa sapientum L. (muz), Zea mays L.(mısır), Avena sativa L. (yulaf), Hordeum vulgare L. (arpa) bitkileri ile muamele edilen probiyotik maya ekstraktlarının yağ asidi, vitamin, fitosterol, flavonoid ve resveratrol içerikleri ile antimikrobiyal aktiviteleri belirlenerek karşılaştırmalar yapıldı.Deneylerden elde edilen sonuçlara göre; bitkilerin toplam yağ asidi, vitamin ve fitosteroller içeriklerinin; ışgın, mısır ve yulaf da, flavonoid, içeriklerinin; ışgın, limon ve armut da belirgin seviyelerde olduğu gözlendi. Bitkilerle hazırlanan probiyotik maya ekstraktlarının toplam yağ asidi düzeylerinin ise; limon, mısır ve yulaf da, vitamin içeriklerinin; limon, yulaf, bezelye ve arpada genellikle tüm probiyotikler üzerinde etkili olduğu ve arttığı, flavonoid içeriklerinin tüm probiyotik maya türleri üzerinde farklı oranlarda azaldığı saptandı. Bununla birlikte flavonoidlerden kuarsetin'in; özellikle S. boulardii, D. hansenii ile hazırlanmış bitki ekstraktlarında mevcut olduğu gözlendi. Çalışmada bitki meyve ekstraktlarının değişen oranlarda antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelere sahip olduğu görüldü.Sonuç olarak; lifli bazı bitkilerin, çalışmamızda kullanılan sağlık açısından yararlı probiyotik maya türlerinin gelişimine olumlu yönde etkilerinin olduğu, bu bitkilerden elde edilen ekstraktlar içerisinde gelişen probiyotik mayaların biyoaktif bileşiklere değişen oranlarda etki gösterdiği saptandı.Anahtar Kelimeler: Lif, Probiyotik Mayalar, Yağ Asidi, Vitamin, Fitosterol, In this study, the fatty acids, vitamins and phytosterol, flavonoid and resveratrol contents and antimicrobial activities of the probiotic yeast extracts used to were prepared with as food is consumed Rheum ribes (Işgın), Pyrus communis L. (Pear), Pisum sativum L. (Pea), Citrus limon (L.) Burm. f. (Lemon), Musa sapientum L. (Bananas), Zea mays L. (maize), Avena sativa L. (Oats), Hordeum vulgare L. (Barley) were determined and compared. According to experimental results, the total fatty acid and vitamin and phytosterol contents of the plants were observed to be the highest levels on R. ribes, Z. mays and A. sativa, the flavonoid contents; in R. ribes, C. limon, P. communis. The total fatty acid levels of probiotic yeast extracts treated with the plants were the highest on C. limon, Z. mays, A. sativa, the vitamin contenst; C. limon, A. sativa, P. sativum, H. vulgare generally were effective and to be highest on all over the probiotic yeast, the flavonoid contents were decreased to all the probiotic yeast in the different ratios. The plant extracts perpared with S. boulardii, D. hansenii that were observed to be present quercetin. In study the plants and fruit extracts have antioxidant and antimicrobial activities in different ratios.As a result, the some fiberious plants were to be positive effects on the probiotic yeasts growth which used beneficial in terms of health, the probiotic yeasts in the extracts of developing obtained from these plants were determined which effected to the bioactive compounds in different ratio.Key words: Fiber, Probiotic Yeast, Fatty Acids, Vitamin, Phytosterol
Collections