Show simple item record

dc.contributor.advisorKırbağ, Sevda
dc.contributor.authorErecevit, Pinar
dc.date.accessioned2020-12-29T12:56:24Z
dc.date.available2020-12-29T12:56:24Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/416109
dc.description.abstractBu çalışmada; besin olarak tüketilen Rheum ribes (Işgın), Pyrus communis L. (armut), Pisum sativum L. (bezelye), Citrus limon (L.) Burm. f. (limon), Musa sapientum L. (muz), Zea mays L.(mısır), Avena sativa L. (yulaf), Hordeum vulgare L. (arpa) bitkileri ile muamele edilen probiyotik maya ekstraktlarının yağ asidi, vitamin, fitosterol, flavonoid ve resveratrol içerikleri ile antimikrobiyal aktiviteleri belirlenerek karşılaştırmalar yapıldı.Deneylerden elde edilen sonuçlara göre; bitkilerin toplam yağ asidi, vitamin ve fitosteroller içeriklerinin; ışgın, mısır ve yulaf da, flavonoid, içeriklerinin; ışgın, limon ve armut da belirgin seviyelerde olduğu gözlendi. Bitkilerle hazırlanan probiyotik maya ekstraktlarının toplam yağ asidi düzeylerinin ise; limon, mısır ve yulaf da, vitamin içeriklerinin; limon, yulaf, bezelye ve arpada genellikle tüm probiyotikler üzerinde etkili olduğu ve arttığı, flavonoid içeriklerinin tüm probiyotik maya türleri üzerinde farklı oranlarda azaldığı saptandı. Bununla birlikte flavonoidlerden kuarsetin'in; özellikle S. boulardii, D. hansenii ile hazırlanmış bitki ekstraktlarında mevcut olduğu gözlendi. Çalışmada bitki meyve ekstraktlarının değişen oranlarda antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelere sahip olduğu görüldü.Sonuç olarak; lifli bazı bitkilerin, çalışmamızda kullanılan sağlık açısından yararlı probiyotik maya türlerinin gelişimine olumlu yönde etkilerinin olduğu, bu bitkilerden elde edilen ekstraktlar içerisinde gelişen probiyotik mayaların biyoaktif bileşiklere değişen oranlarda etki gösterdiği saptandı.Anahtar Kelimeler: Lif, Probiyotik Mayalar, Yağ Asidi, Vitamin, Fitosterol,
dc.description.abstractIn this study, the fatty acids, vitamins and phytosterol, flavonoid and resveratrol contents and antimicrobial activities of the probiotic yeast extracts used to were prepared with as food is consumed Rheum ribes (Işgın), Pyrus communis L. (Pear), Pisum sativum L. (Pea), Citrus limon (L.) Burm. f. (Lemon), Musa sapientum L. (Bananas), Zea mays L. (maize), Avena sativa L. (Oats), Hordeum vulgare L. (Barley) were determined and compared. According to experimental results, the total fatty acid and vitamin and phytosterol contents of the plants were observed to be the highest levels on R. ribes, Z. mays and A. sativa, the flavonoid contents; in R. ribes, C. limon, P. communis. The total fatty acid levels of probiotic yeast extracts treated with the plants were the highest on C. limon, Z. mays, A. sativa, the vitamin contenst; C. limon, A. sativa, P. sativum, H. vulgare generally were effective and to be highest on all over the probiotic yeast, the flavonoid contents were decreased to all the probiotic yeast in the different ratios. The plant extracts perpared with S. boulardii, D. hansenii that were observed to be present quercetin. In study the plants and fruit extracts have antioxidant and antimicrobial activities in different ratios.As a result, the some fiberious plants were to be positive effects on the probiotic yeasts growth which used beneficial in terms of health, the probiotic yeasts in the extracts of developing obtained from these plants were determined which effected to the bioactive compounds in different ratio.Key words: Fiber, Probiotic Yeast, Fatty Acids, Vitamin, Phytosterolen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleProbiyotik maya gelişimine bazı lifli bitkilerin etkileri ve fitokimyasal içeriklerine göre biyolojik özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeThe effects of some fiberious plants over the probiotic yeast growth and determined of biological properties acording to phytochemical
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid378681
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityFIRAT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid270034
dc.description.pages199
dc.publisher.disciplineGenel Biyoloji Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess