Elazığ Et Balık Kurumu mezbahasında kesilen koyun ve sığırlarda salmonella enfeksiyonunun epidemiyolojisi ve enterobacteriaceae grubu mikroorganizmalarının araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
54 7 -ÖZET Elazığ Et ve Balık Kurumu mezbahasında kesilen 25 koyun ve 25 sığırın karaciğer, dalak, safra kesesi, mezenterial ve gövde et lenf yumrusu ile gövdelerinin çeşitli yerlerinden alınan et örnekleri Enterobacteriaceae grubu mikroorganizmalar yönünden incelendi. Koyunlardan alınan Örneklerde, Enterobacter % 25.46, Proteus % 22.68, Arizona % t,1.57, Citrobacter % 10.64 ve Escherichia'lar % 8.33 oranında saptandı. Sığırlardan alman örneklerde ise, Proteus % 30.36, Enterobacter % 18 45, Citrobacter % 14.48, Escherichia % 1 1.31, Yersinia % 9 52 oranında tesbit edildi Sonuç olarak, kasaplık hayvanlardan elde edilen iç organ ve gövde etlerinin halk sağlığı açısından zararlı olabilecek bir potansiyele sahip oldukları kanısına varıldı. 55 8- SUMMARY Enterobaeteriaceae group microorganisms were examined in liver, spleen, gall bladder, lymph nodules of mesenterium and meat with meat of diffirent parts of body taken from 25 sheep and 25 cattle slaughtered at Elazığ Neat and Fish Foundation. In the samples taken from sheep 25.46 % Enterobacter,22.68 % Proteus, 11.57 % Arizona, 10.64 % Citrobacter and 8.33 % Escherichia were found. In the samples taken from cattle 30.36 % Proteus, 18.45 % Enterobacter, 14.48 % Citrobacter, 11.31 % Escherichia and 9.52 % Yersinia were found. It is understood that internal organs and meat of slaughtered animals have hazardous potential for human health.
Collections