Show simple item record

dc.contributor.advisorSarıgöl, Cengiz
dc.contributor.authorSaltan, Süreyya
dc.date.accessioned2020-12-29T11:53:11Z
dc.date.available2020-12-29T11:53:11Z
dc.date.submitted1991
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/406235
dc.description.abstract54 7 -ÖZET Elazığ Et ve Balık Kurumu mezbahasında kesilen 25 koyun ve 25 sığırın karaciğer, dalak, safra kesesi, mezenterial ve gövde et lenf yumrusu ile gövdelerinin çeşitli yerlerinden alınan et örnekleri Enterobacteriaceae grubu mikroorganizmalar yönünden incelendi. Koyunlardan alınan Örneklerde, Enterobacter % 25.46, Proteus % 22.68, Arizona % t,1.57, Citrobacter % 10.64 ve Escherichia'lar % 8.33 oranında saptandı. Sığırlardan alman örneklerde ise, Proteus % 30.36, Enterobacter % 18 45, Citrobacter % 14.48, Escherichia % 1 1.31, Yersinia % 9 52 oranında tesbit edildi Sonuç olarak, kasaplık hayvanlardan elde edilen iç organ ve gövde etlerinin halk sağlığı açısından zararlı olabilecek bir potansiyele sahip oldukları kanısına varıldı.
dc.description.abstract55 8- SUMMARY Enterobaeteriaceae group microorganisms were examined in liver, spleen, gall bladder, lymph nodules of mesenterium and meat with meat of diffirent parts of body taken from 25 sheep and 25 cattle slaughtered at Elazığ Neat and Fish Foundation. In the samples taken from sheep 25.46 % Enterobacter,22.68 % Proteus, 11.57 % Arizona, 10.64 % Citrobacter and 8.33 % Escherichia were found. In the samples taken from cattle 30.36 % Proteus, 18.45 % Enterobacter, 14.48 % Citrobacter, 11.31 % Escherichia and 9.52 % Yersinia were found. It is understood that internal organs and meat of slaughtered animals have hazardous potential for human health.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleElazığ Et Balık Kurumu mezbahasında kesilen koyun ve sığırlarda salmonella enfeksiyonunun epidemiyolojisi ve enterobacteriaceae grubu mikroorganizmalarının araştırılması
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmCattles
dc.subject.ytmSalmonella
dc.subject.ytmEpidemiology
dc.subject.ytmMicrobiology
dc.subject.ytmSheep
dc.identifier.yokid17238
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityFIRAT ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid17238
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess