Edirne il merkezinde ilköğretim okullarındaki öğrencilerde beslenme-obezite-fiziksel aktivite ilişkisinin değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Kesitsel, tanımlayıcı özellikteki çalışmamız; Edirne il merkezindeki ikinci basamak İlköğretim Okullarında öğrenim gören öğrencilerin yaklaşık %10'u olan 450 kişisini içeren bir çalışmadır. Çalışmamızda Edirne il merkezindeki fazla kilolu-obez öğrenci prevelansını belirlemek, Öğrencilerde obezite oluşumuyla ilişkisi olan etmenleri belirlemek amaçlandı. Öğrencilerin genel bilgileri ile beslenme-fiziksel aktivite alışkanlıklarını gösterecek anket formuyla, Ağırlık-boy ölçümü için Terazi-mezro kullanıldı. Veriler için, bilgisayarda SPSS for Windows 11.0.1 (SPSS Inc., Chicago, IL) programı kullanılarak tanımlayıcı istatistikler yanında log-lineer ve varyans analizi yapıldı. Öğrencilerin içinde bulunduğu gruba göre BKİ sınıflaması yapıldığında, romanlarda zayıflık, fazla kiloluluk ve obezite sırasıyla %12, %3, %4; Edirne Yerlilerinde %12, %7, %8; Göçmenlerde %10, %5, %1 bulundu. Zayıf-normal kilolu öğrencilerden roman olanların çoğunun ailesinin aylık gelirinin asgari ücret-altında olduğu bulundu. Normal kilolu öğrencilerde Edirne yerlilerinin en çok, Romanların en az oranda sebze-meyve tükettiği bulundu. Romanların en çok, Edirne yerlilerinin en az oranda sağlıksız besin tükettiği saptandı. Normal kilolu öğrencilerde fast-food restoranına hiç gitmeyen öğrenci sayısının en fazla olduğu grup Romanlar, en az olduğu grup Edirne yerlileri olarak bulundu. Edirne yerlisi Fazla kilolu öğrencilerin en fazla oranda günlük 2 saatten az TV-bilgisayar karşısında vakit geçiren öğrenciler olduğu bulundu. Normal kilolu öğrencilerde hiç egzersiz yapmayan öğrenci sayısının en fazla olduğu grup Romanlar olarak bulundu. This cross-sectional and descriptive study includes 450 students that represent 10 % of all students choosen from second step-secondary schools from the central of Edirne. The aims of the study were; to determine the prevelance of over weight-obese students in Edirne, to evaluate the factors related with obesity on students. A questionnaire that shows the main informations, nutrition-physical activity behaviours of students and a scale with tapeline for weight-height measurement is used. The data analysis have been done via SPSS for Windows 11.0.1 (SPSS Inc., Chicago, IL) on computer. Descriptive statistics, log-linear and variance analysis have been used. Body Mass Index (BMI) classification of students within grups showed that weakness- overweight-obesity ratios were respectively %12, %3, %4 on Roman students; %12, %7, %8 on students from native Edirne; %10, %5, %1 on students migrated from other cities to Edirne. Most of family income of weak-normal weighted Roman students have found under than minimal income. On normal weighted students, it?s shown that vegetable-fruit consumption was at the highest level on students from local Edirne and the lowest level on Roman students. On normal weighted students, it?s evaluated that unhealtier food consumption was at the highest level on Roman students and the lowest level on students from local Edirne. On normal weighted students, no going to fast-food restaurants was at the highest level on Roman students and the lowest level on students from local Edirne. It?s evaluated that the highest level of daily TV watching lower than 2 hours was on students from native Edirne. On normal weighted students, no having physical exercise was at the highest level on Roman students.
Collections