Show simple item record

dc.contributor.advisorYorulmaz, Faruk
dc.contributor.authorKaya (Yildiz), Rabia
dc.date.accessioned2020-12-29T11:26:03Z
dc.date.available2020-12-29T11:26:03Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/401062
dc.description.abstractKesitsel, tanımlayıcı özellikteki çalışmamız; Edirne il merkezindeki ikinci basamak İlköğretim Okullarında öğrenim gören öğrencilerin yaklaşık %10'u olan 450 kişisini içeren bir çalışmadır. Çalışmamızda Edirne il merkezindeki fazla kilolu-obez öğrenci prevelansını belirlemek, Öğrencilerde obezite oluşumuyla ilişkisi olan etmenleri belirlemek amaçlandı. Öğrencilerin genel bilgileri ile beslenme-fiziksel aktivite alışkanlıklarını gösterecek anket formuyla, Ağırlık-boy ölçümü için Terazi-mezro kullanıldı. Veriler için, bilgisayarda SPSS for Windows 11.0.1 (SPSS Inc., Chicago, IL) programı kullanılarak tanımlayıcı istatistikler yanında log-lineer ve varyans analizi yapıldı. Öğrencilerin içinde bulunduğu gruba göre BKİ sınıflaması yapıldığında, romanlarda zayıflık, fazla kiloluluk ve obezite sırasıyla %12, %3, %4; Edirne Yerlilerinde %12, %7, %8; Göçmenlerde %10, %5, %1 bulundu. Zayıf-normal kilolu öğrencilerden roman olanların çoğunun ailesinin aylık gelirinin asgari ücret-altında olduğu bulundu. Normal kilolu öğrencilerde Edirne yerlilerinin en çok, Romanların en az oranda sebze-meyve tükettiği bulundu. Romanların en çok, Edirne yerlilerinin en az oranda sağlıksız besin tükettiği saptandı. Normal kilolu öğrencilerde fast-food restoranına hiç gitmeyen öğrenci sayısının en fazla olduğu grup Romanlar, en az olduğu grup Edirne yerlileri olarak bulundu. Edirne yerlisi Fazla kilolu öğrencilerin en fazla oranda günlük 2 saatten az TV-bilgisayar karşısında vakit geçiren öğrenciler olduğu bulundu. Normal kilolu öğrencilerde hiç egzersiz yapmayan öğrenci sayısının en fazla olduğu grup Romanlar olarak bulundu.
dc.description.abstractThis cross-sectional and descriptive study includes 450 students that represent 10 % of all students choosen from second step-secondary schools from the central of Edirne. The aims of the study were; to determine the prevelance of over weight-obese students in Edirne, to evaluate the factors related with obesity on students. A questionnaire that shows the main informations, nutrition-physical activity behaviours of students and a scale with tapeline for weight-height measurement is used. The data analysis have been done via SPSS for Windows 11.0.1 (SPSS Inc., Chicago, IL) on computer. Descriptive statistics, log-linear and variance analysis have been used. Body Mass Index (BMI) classification of students within grups showed that weakness- overweight-obesity ratios were respectively %12, %3, %4 on Roman students; %12, %7, %8 on students from native Edirne; %10, %5, %1 on students migrated from other cities to Edirne. Most of family income of weak-normal weighted Roman students have found under than minimal income. On normal weighted students, it?s shown that vegetable-fruit consumption was at the highest level on students from local Edirne and the lowest level on Roman students. On normal weighted students, it?s evaluated that unhealtier food consumption was at the highest level on Roman students and the lowest level on students from local Edirne. On normal weighted students, no going to fast-food restaurants was at the highest level on Roman students and the lowest level on students from local Edirne. It?s evaluated that the highest level of daily TV watching lower than 2 hours was on students from native Edirne. On normal weighted students, no having physical exercise was at the highest level on Roman students.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectHalk Sağlığıtr_TR
dc.subjectPublic Healthen_US
dc.subjectÇocuk Sağlığı ve Hastalıklarıtr_TR
dc.subjectChild Health and Diseasesen_US
dc.titleEdirne il merkezinde ilköğretim okullarındaki öğrencilerde beslenme-obezite-fiziksel aktivite ilişkisinin değerlendirilmesi
dc.title.alternativeTo evaluate nutrition-obesity-physical activity relation on students from different secondary schools in the centre of edirne
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHalk Sağlığı Anabilim Dalı
dc.subject.ytmObesity
dc.subject.ytmEdirne
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmPhysical activity
dc.identifier.yokid318278
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid203457
dc.description.pages123
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess