Anilinin kimyasal oksidasyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ANİLİNİN KİMYASAL OKSÎDASYONU KADİR TURHAN KİMYA, ORGANİK KİMYA ANAHTAR KELİMELER: Anilin, Oksidasyon ÖZET: Basit bir primer aromatik amin olan anilin ve pek çok türevi lastik ve tekstil endüstrisinde, çeşitli boyaların üretiminde ve kağıt endüstrisinde yaygın olarak kullanılmak tadır. Bu tür sanayi atıklarında anilin ve türevlerine sık sık rastlanmaktadır. Anilin ve türevlerinin karsinojen ve ze hirli bileşikler olması nedeniyle, atıklarda bulunmaları çev re sağlığını tehdit etmektedir. Bu çalışmada, anilinin kimyasal olarak yükseltgenmesi ve özellikle aromatik halkanın parçalanması amaçlanmıştır. Bu amaçla altı değişik reaktif yedi değişik yöntemde kullanıldı. Bu yöntemlerin beş tanesinde elde edilen ürünün aromatik ya pıya 3ahip olduğu görüldü. Aynı reaktif in farklı reaksiyon koşullarında kullanıldığı diğer iki yöntemde ise elde edilen ürünün aromatik yapıya sahip olmadığı gözlenmiştir. Çalışma sonucunda anilinin kimyasal olarak yükseltgenmesi yapılabilmiş ancak aromatik halkanın kullanılan reaktif- lerle parçalanması mümkün olmamıştır. Parçalama amacına yönelik olarak daha etkin oksidasyon maddeleri (ör. ozon) kullanılarak anilinin halka kırılması yoluyla ortamdan uzaklaştırılması mümkün olacağı tahmin edilmektedir. CHEMICAL OXIDATION OF ANILINE KADÎR TURHAN CHEMISTRY, ORGANIC CHEMISTRY KEYWORDS: Aniline, Oxidation SUMMARY: Aniline, the simplest aromatic amine, and many of its derivatives are extensively used in the rubber industry, textile industry, in the manufacture of various dyes and in the paper industry. The waste streams of such industries con tain aniline and its derivatives. Due to their carcinogenic properties, presence of such compounds in the wastes is det rimental to public health. Due to these reasons; the aim of this work is to remove aniline by chemical oxidation and ring cleavage. In the ex perimental part, six different reagents were used in seven different methods. In five of these methods the products re tained the aromatic ring. In the remaining two methods, in which the same reagent was used in different reaction condi tions, the product obtained no longer had aromatic properties The experiments have been successful in oxidising ani line chemically, but the reagents were not capaple of break ing the aromatic ring. The objective of ring cleavage may be fulfilled by the use of more effective oxidizing agents, e.g. ozone.
Collections