Çeşitli besin maddelerindeki nitrat ve nitrit iyonlarının spektrofotometrik yöntemle indirekt tayini
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu çalışmanın ilk bölümünde nitrat ve nitrit iyonlarının zararları; genel spektrofotometrik nitrat tayin yöntemleri; işlenmiş et ürünlerindeki nitrat ve nitrit tayin yöntemleri ile bakır(I)neokuproin nitrat iyon çifti oluşumuna dayanan miktar tayin yöntemlerinin bir dökümü yapıldı. Çalışmanın ikinci bölümünde sudaki nitrat iyonunun bakır(I) neokuproin kelatı ile oluşturduğu iyon çiftinin metil izobütil keton (MIBK) ekstraktındaki absorbansının ölçümüne dayanan spektrofotometrik yöntemin en uygun koşullan saptandı. Buna göre 1 mi 0.0 İM bakır(II) sülfat, 1 mi 0.25M hidroksilamonyum sülfat ve 5 mi pH 6.2 fosfat tampon çözeltisi içeren tüplere, 100 p-g/ml nitrat iyonu içeren sodyum nitrat çözeltisinden 0.2-1.0 mi eklendi. Karışım 10 mi 2.25xl0'3 M neokuproin / MIBK çözeltisiyle ekstre edildi. Organik fazın absorbans değerleri 452 nm'de ölçüldü (n=5). Ortalama absorbans değerleri ile konsantrasyon (jxg/ml) arasında ölçü eğrisi hazırlandı. Regresy on analizi ile doğrunun denklemi A=0.08C-0.0091 olarak hesaplandı(r=0.9995). Nitrit iyonu da nitrata benzer şekilde iyon çifti oluşturduğundan bu iki iyonun bir arada tayini için şöyle çalışıldı: Nitrit iyonu, şerik sülfat ile nitrata yükseitgenerek toplam nitrat miktarı, sülfamik asitle azota indirgenerek nitrat miktarı tayin edildi. Aradaki farktan nitrit iyonu miktarı bulundu. Spektrofotometrik yöntem piyasada mevcut bazı işlenmiş et ürünlerinde nitrat ve nitrit iyonları tayinine uygulandı. Çalışılan onyedi adet işlenmiş et ürünlerindeki sodyum nitrat (mg/kg) ve sodyum nitrit (mg/kg) miktarlarının -üç ürün hariç- yasal sınırlar içerisinde olduğu belirlendi. Sonuç olarak;işlem görmüş et ürünlerinde nitrat ve nitrit iyonlarının tayini için atomik absorpsiyon spektrofotometrisinde uygulanmış olan bakır(I) neokuproin iyon çifti yönteminin moleküler spektrofotometrik olarak da uygulanabileceği saptandı. SUMMARY In the first part of this work, the harmful effects of nitrate and nitrite ions; general spectrophotometric assay methods of nitrate ion; nitrate and nitrite determination methods in processed meat products;and the methods of determination based on formation of copper (I) neocuproine. nitrate ion-pair are reviewed. In the second part of the work, optimum conditions of the spectrophotometric method based on measuring the absorbance values of the ion-pair produced by nitrate ion and copper(I)neocuproine chelate in the methyl isobuthyl ketone(MIBK) extract, were determined. Accordingly; 0.2-1.0 ml portions of the sodium nitrate solution containing 100 p.g/ml nitrate ion were added into the tubes containing 1 ml of 0.0 1M cupric sulfate, 1 ml of 0.25M hydroxylammonium sulfate and 5 ml of pH 6.2 phosphate buffer solutions. The mixtures were extracted by 10 ml of 2.25xl0`3 M neocuproine/MIBK solution. The absorbance values of the organic phase were measured at 452 nm (n=5). A calibration graph was plotted between mean absorbance and concentration ( p-g/ml) values. The linear equation of the calibration graph was calculated by regression analysis as A=0.08C-0.0091 (r=0.9995). Since nitrite ion also forms ion-pair similar to the nitrate ion, the simultaneous determination of these two ions was performed as follows :The nitrite ion was oxidized to nitrate by eerie sulfate and the total amount of nitrate was determined. Nitrite ion was reduced to nitrogen by sulfamic acid and the nitrate was determined. The difference of the two determination gave the amount of nitrite ion. The spectrophotometric method was applied to the detemination of nitrate and nitrite ions in the processed meat products present in the market. The amounts of sodium nitrate (mg/kg) and sodium nitrite (mg/kg) in seventeen processed meat products were found in legal limits, except three products. As a result, the copper (I) neocuproine solvent extractionmethod which was applied atomic absorption spectrophotometrically to the determination of nitrate and nitrite ions in the processed meat products, can also be applied molecular spectrophtometrically.
Collections