Gıda maddelerinin soğutulmasının incelenmesi, soğutma sistemlerinin karşılaştırılması ve öneriler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Gıda maddelerinin soğutulması ve muhafaza edilmesi, eskiden beri incelenip, geliştirilen bir konudur. Gıda maddelerinin soğuk depolaması sırasında dikkat edilmesi gereken önemli hususlar arasında, gıda maddelerinin durumu, soğutma sistemi ve cihazları gösterilebilir. Meyve, sebze ve et gibi değişik gıda maddelerinin, soğutma ve donma süreleri, ısıl özellikleri incelenip, örnekler verilerek, bunların sonucunda oluşturulan çizelgelerin açıklanması yapılmıştır. Çeşitli soğutma çevrimlerinin tanımı yapıldıktan sonra soğutma sistemlerinde, farklı soğutucu akışkanların ve soğutma sistemindeki cihazların seçiminin, gıda maddelerinin muhafazasını nasıl ve ne yönde etkilediği incelenmiştir. Ayrıca, mekanik sıkıştırmalı soğutma sistemi ile absorbsiyonlu soğutma sistemlerinin birim enerji maliyetleri karşılaştırılıp, en uygun soğutma sisteminin seçimi yapılmıştır. Anahtar kelimeler: Soğutma, gıda, absorbsiyon, soğutma sistemleri. vııı ABSTRACT Subject of refrigeration and storage of food products has been examined and developed from the old times to nowadays. Most important cases like food product condition, refrigeration system and equipments can be shown during the cold storage of food products. Refrigeration and freezing times and thermal characteristics of different food products like vegetable, fruit and meat have been examined and have been given sorne examples related to them. As a result, some tables were produced and explained. After explaning the different refrigeration cycle definitions, we can investigate, different refrigerants and choosing of equipments in refrigeration system how effect the food products storage. in addition that, unit energy cost of mechanical compressed refrigeration system and refrigeration /vith absorbtion systems were compared and the decision was made regarding which öne is most applicable today. Keywords: Refrigeration, food products, absorbtion, refrigeration systems ix
Collections