Hidrojen peroksitin düşük sıcaklıkta sıvı yumurtanın bakteriyolojik kalitesi üzerindeki etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Iaısal işlemle sıvı yumurta pastörizasyonuna bir alternatif olarak düşük sıcaklıkta hidrojen peroksitle pastörizasyon ve özellikle hidrojen peroksitin sıvı yumurtaya ilave edilen Salmonella.typh İm urium ESB-3Mf üzerindeki etkisi araştırılmıştır. % 0.1 y4 % 0»5 oranlarında hidrojen peroksit ilavesiyle 5° ve 20° C'lerde İ2Ö dakika süreyle bekletilen yumurta örneklerindeki Salmonella sayısında Önemli bir azalma olmadığı, % 1 oranında hidrojen peroksit ilave edilen ve aynı sıcaklıklarda bekletilen örneklerde ise 15 dakikalık süre sonunda Salmonella sayısında yaklaşık if logaritmik ünitelik bir azalma olduğu gözlenmiştir. 5° C'de hidrojen peroksidin salmonella üzerindeki antimikröbijal etkisinin 20 C dekine kıyasla biraz daha yüksek olduğu bulunmuş, başlangıçta 7.3 x 10 adet Salmonella içere» sıvı yumurtaya % 1 oranında hidrojen peroksit ilave edildikten 2if saat sonra ise Salmonellanın tamamen elimine olmadığı saptanmıştır. Ayrıca % 1 oranında ilave edilen hidrojen peroksit başlangıçta sıvı yumurtanın gramında 1.7 x 10 olan toplam bakteri sayısında 2 saatlik süre sonunda yaklaşık 3 logaritmik ünitelik azalmaya neden olurken, başlangıç sayısı 1,1 x Kr'des. yüksek olan koliform ve fekal koli form sayılarında 30 dakikalık süre sonunda en az 3 logaritmik ünitelik azalma gözlenmiştir.
Collections