Hidrojen peroksitin düşük sıcaklıkta sıvı yumurtanın bakteriyolojik kalitesi üzerindeki etkisi
dc.contributor.advisor | Ünlütürk, Adnan | |
dc.contributor.author | Kasapugil, Müge | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T09:59:46Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T09:59:46Z | |
dc.date.submitted | 1986 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/389365 | |
dc.description.abstract | ÖZET Iaısal işlemle sıvı yumurta pastörizasyonuna bir alternatif olarak düşük sıcaklıkta hidrojen peroksitle pastörizasyon ve özellikle hidrojen peroksitin sıvı yumurtaya ilave edilen Salmonella.typh İm urium ESB-3Mf üzerindeki etkisi araştırılmıştır. % 0.1 y4 % 0»5 oranlarında hidrojen peroksit ilavesiyle 5° ve 20° C'lerde İ2Ö dakika süreyle bekletilen yumurta örneklerindeki Salmonella sayısında Önemli bir azalma olmadığı, % 1 oranında hidrojen peroksit ilave edilen ve aynı sıcaklıklarda bekletilen örneklerde ise 15 dakikalık süre sonunda Salmonella sayısında yaklaşık if logaritmik ünitelik bir azalma olduğu gözlenmiştir. 5° C'de hidrojen peroksidin salmonella üzerindeki antimikröbijal etkisinin 20 C dekine kıyasla biraz daha yüksek olduğu bulunmuş, başlangıçta 7.3 x 10 adet Salmonella içere» sıvı yumurtaya % 1 oranında hidrojen peroksit ilave edildikten 2if saat sonra ise Salmonellanın tamamen elimine olmadığı saptanmıştır. Ayrıca % 1 oranında ilave edilen hidrojen peroksit başlangıçta sıvı yumurtanın gramında 1.7 x 10 olan toplam bakteri sayısında 2 saatlik süre sonunda yaklaşık 3 logaritmik ünitelik azalmaya neden olurken, başlangıç sayısı 1,1 x Kr'des. yüksek olan koliform ve fekal koli form sayılarında 30 dakikalık süre sonunda en az 3 logaritmik ünitelik azalma gözlenmiştir. | |
dc.description.abstract | en_US | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Hidrojen peroksitin düşük sıcaklıkta sıvı yumurtanın bakteriyolojik kalitesi üzerindeki etkisi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Pasteurization | |
dc.subject.ytm | Hydrogen peroxide | |
dc.subject.ytm | Eggs | |
dc.subject.ytm | Liquid whole egg | |
dc.subject.ytm | Salmonella typhimurium | |
dc.identifier.yokid | 711 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 711 | |
dc.description.pages | 29 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |