Valencia portakalında methycyclopropene (1-mcp) uygulamalarının depolama sonrası kalite özellikleri üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada değişik konsantrasyonlarda 1- Methylcyclopropene (1-MCP) uygulamasının farklı sıcaklılarda depolanan Valencia portakallarının (Citrus cinensis) kalitesine ve dayanıklılığına etkisi araştırılmıştır. 2006 yılında Muğla ilinin Ortaca ilçesinden getirilen meyvelere, depolama öncesi 12 saat süreyle 20oC'de 0, 250, 500, 1000 ve 2000 nl-l konsantrasyonlarında 1-MCP uygulanmıştır. Uygulama sonrası meyveler 5±0.5 ve 2±0.5oC sıcaklıkta ve %90 oransal nemdeki prefabrik soğuk odalarda 150 gün süreyle depolanmıştır. Uygulama öncesi, depolamanın 50., 100. ve 150. günde çıkarılan örneklerde çeşitli analiz, gözlem ve ölçümler yapılmıştır. Bu amaçla ağırlık kaybı, kabuk rengi, meyve suyu bileşimininincelenmesi, kabuğun elektrolitik sızıntı değeri, üşüme zararı, çürüklük gelişimi ve solunum hızı belirlenmiştir. 1-MCP uygulaması depolama sürecinde etilenin olumsuz etkisini ortadan kaldırmamıştır. Buna ilaveten 1-MCP uygulamasının 2oC'de depolanan meyvelerde üşüme zararını arttırıcı yönde etkisi olmuştur. Valencia portakallarının uzun süreli depolanmasında 2oC'de üşüme zararı görüldüğü için 5oC de depolama önerilmektedir. This research was designed to find out the effect of various concentrations of 1- Methylcyclopropene ( 1- MCP) application on quality and performance of ?Valencia? oranges (Citrus cinensis) stored at different temperatures. The oranges were harvested in 2006 from Ortaca, Muğl m nn nmn n n nnb b bn b b n bn n n bb nb ba province in Turkey. 1- MCP was applied as 0, 250, 500, 1000 and 2000 nl-l to the fruits before storage for 12 hours at 20oC. After 1- MCP application, fruits were stored at two different temperatures as 5±0.5 and 2±0.5oC and at 90% relative humidity in prefabricated cold storage rooms for 150 days. Samples were taken before the application and on 50th, 100th and 150th days of storage to make several analysis, observations and measurements. In this respect, loss of weight, rind colour, chemical changes in orange juice, electrolytic leakage of rind, chilling injury, rot incidence and respiration rate were determined. 1-MCP application did not exclude the negative impact of ethylene during storage. 1-MCP treatment enhanced chilling injury in fruits stored at 2 oC. Storage temperature is recommended as five degrees in long-term storage of Valencia oranges due to chilling injury incidence at 2 oC.
Collections