Uşak ili Kediyünü Köyü merasının ot verimi ve kalitesi üzerine değişik biçim zamanlarının etkisinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, Uşak ili merkeze bağlı Kediyünü köyünde bulunan doğal bir meranın otlatma mevsimi boyunca ot verimi ve kalitesindeki değişimlerin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada, mera alanını temsil eden 3 farklı bölgede 50 m2'lik otlatmaya kapalı alanlar oluşturulmuştur. 5 Mayıs'tan başlayarak otlatma mevsimi boyunca her 15 günde bir olmak üzere korunan alanlardan 1'er m2'lik kuadrat ile 3'er örnek alınmıştır. Araştırmada yeşil ot verimi, kuru ot verimi, kuru madde oranı, ham protein oranı, ham protein verimi, ADF oranı, NDF oranı, toplam sindirilebilir besin maddesi ve nispi yem değerleri tespit edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre, en yüksek yeşil ot ve kuru ot verimi 5 Haziran'da elde edilirken, en düşük verimler 5 Temmuz'da belirlenmiştir. Ham protein verimi 20 Mayıs'a kadar artmış, sonra azalmaya başlamıştır. Otlatma mevsimi boyunca ham protein oranı, toplam sindirilebilir besin maddesi ve nispi yem değeri azalırken, ADF ve NDF değerleri artmıştır. This study was conducted to determine the changes in yield and quality of pasture during the grazing season of a natural pasture in Kediyünü village of Usak province center. The experiment was established in a randomised complete block design with three replications. In the research, 50 square meters of covered areas were established in 3 different regions representing pasture area. Starting from May 5, three samples were taken from the ungrazed areas, every 15 days during the grazing season, with one square meter of quadrat. The green yield, hay yield, dry matter ratio, crude protein (CP) ratio, CP yield, acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), total digestible nutrients (TDN) and relative feed value (RFV) were determined in this research. According to results of this research, the highest yield of green and hay yields were determined on 5 June, while the lowest yields were obtained on 5 July. Crude protein yield increased until May 20, then began to decrease. During the grazing season, crude protein content, total digestible nutrients and relative feed value decreased, while ADF and NDF values increased.
Collections