Show simple item record

dc.contributor.advisorTürk, Mevlüt
dc.contributor.authorKabaş, Hasan
dc.date.accessioned2020-12-29T09:13:26Z
dc.date.available2020-12-29T09:13:26Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-02-26
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/379248
dc.description.abstractBu çalışma, Uşak ili merkeze bağlı Kediyünü köyünde bulunan doğal bir meranın otlatma mevsimi boyunca ot verimi ve kalitesindeki değişimlerin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada, mera alanını temsil eden 3 farklı bölgede 50 m2'lik otlatmaya kapalı alanlar oluşturulmuştur. 5 Mayıs'tan başlayarak otlatma mevsimi boyunca her 15 günde bir olmak üzere korunan alanlardan 1'er m2'lik kuadrat ile 3'er örnek alınmıştır. Araştırmada yeşil ot verimi, kuru ot verimi, kuru madde oranı, ham protein oranı, ham protein verimi, ADF oranı, NDF oranı, toplam sindirilebilir besin maddesi ve nispi yem değerleri tespit edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre, en yüksek yeşil ot ve kuru ot verimi 5 Haziran'da elde edilirken, en düşük verimler 5 Temmuz'da belirlenmiştir. Ham protein verimi 20 Mayıs'a kadar artmış, sonra azalmaya başlamıştır. Otlatma mevsimi boyunca ham protein oranı, toplam sindirilebilir besin maddesi ve nispi yem değeri azalırken, ADF ve NDF değerleri artmıştır.
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the changes in yield and quality of pasture during the grazing season of a natural pasture in Kediyünü village of Usak province center. The experiment was established in a randomised complete block design with three replications. In the research, 50 square meters of covered areas were established in 3 different regions representing pasture area. Starting from May 5, three samples were taken from the ungrazed areas, every 15 days during the grazing season, with one square meter of quadrat. The green yield, hay yield, dry matter ratio, crude protein (CP) ratio, CP yield, acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), total digestible nutrients (TDN) and relative feed value (RFV) were determined in this research. According to results of this research, the highest yield of green and hay yields were determined on 5 June, while the lowest yields were obtained on 5 July. Crude protein yield increased until May 20, then began to decrease. During the grazing season, crude protein content, total digestible nutrients and relative feed value decreased, while ADF and NDF values increased.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleUşak ili Kediyünü Köyü merasının ot verimi ve kalitesi üzerine değişik biçim zamanlarının etkisinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of the effect of different cutting times on the forage yield and quality of Kediyünü village rangelands in Uşak province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-26
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmNDF
dc.subject.ytmPasture
dc.subject.ytmHay yield
dc.subject.ytmGrass yield
dc.subject.ytmUşak
dc.subject.ytmPasture
dc.subject.ytmPasture plants
dc.subject.ytmProductivity
dc.identifier.yokid10246265
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid549467
dc.description.pages43
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess