Mücevher ciklet (hemichromis guttatus) yemlerine pigment kaynağı olarak kırmızı biber (capsicum annuum) ilavesinin büyüme ve renklenme üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, ortalama 3,42±0,016 g ağırlığındaki mücevher ciklet (Hemichromis guttatus) balıklarının yemlerine %3, %7, %11 ve %15 oranlarında kırmızı biber ilavesi ile beslemenin büyüme parametreleri, yem değerlendirme (FCR), pigmentasyon ve yaşama oranı üzerine etkileri araştırılmıştır. Mücevher balıklarının yemleri izonitrojenik (%37) ve izokalorik (3831 kcal kg-1) olarak hazırlanmış ve balıklar deneme yemleriyle 90 gün beslenmişlerdir. Denemede her bir akvaryuma 15 balık stoklanmış ve deneme 3 tekerrür yapılmıştır. Deneme sonunda yemlere kırmızı biber ilavesinin deneme sonu ağırlık, ağırlık kazancı, spesifik büyüme oranı (SBO) ve yem dönüşüm oranını (YDO) etkilemediği tespit edilmiştir. Kırmızı biber ilavesi ile beslenen balıkların vücutları, kontrol grubuna göre daha iyi renklenme göstermiştir. Kırmızı biber ile beslenen balıklarda a ve b değerleri, istatistiksel olarak önemli bir farklılık göstermemiştir (P>0,05).Sonuç olarak, mücevher ciklet balıklarının yemlerine %3 oranında kırmızı biber ilavesinin renklenme ve büyüme için uygun olduğu tespit edilmiştir. In this study, effect on growth performance, feed convertion ratio (FCR), survival rate, pigmentation and survival rate of addition 3%, 7%, 11% and 15% red pepper to diet of jewelery fish (average weight 3,42 ± 0,016 g) was investigated. The diets of the jewelery cichlid fish were prepared as isonitrogenic (37%) and isocaloric (3831 kcal kg-1) and fish were fed for 90 days with experimental feeds. In the experiment, 15 fish were stocked as 3 replications to each aquarium. At the end of the experiment, it was determined that adding of red pepper to fish diet did not affect on final weight, weight gain, spesific growth rate (SGR) and feed convertion ratio (FCR). It was determined that body of fish fed addition of red pepper to diet was showed better the color than the control group. a and b values in fish fed with red pepper showed no statistically significant difference (P>0,05). As a result, it was determined that the addition of 3% red pepper to diet of jewelery fish was suitable for coloration and growth.
Collections