İş güvenliği mevzuatı çerçevesinde toptan gıda ve dağıtım işlerinde örnek alan irdelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Beslenme, canlı yaşamını sürdürebilmek için temel unsurlardan biridir. Artan nüfus gıdaya olan talebin artmasına neden olmakta, değişen yaşam koşulları ise gıda sektörünün büyüklüğünü, yapısını ve eğilimlerini belirleyen faktörler arasında yer almaktadır. Gıda sektörü dünyada ve ülkemizde, büyümesi yukarı yönlü olan ve ticari hacmi en büyük sektörler arasında yer almaktadır. Gıda sektöründeki işletmeler, binlerce kişinin bulunduğu büyük fabrikalardan birkaç kişinin çalıştığı küçük işletmelere kadar geniş bir alanda hizmet vermektedir.Gıda maddelerinin üreticiden alınarak ihtiyaç olan her noktaya ulaştırılmasında köprü görevi yapan toptan gıda ve dağıtım sektörü; çalışma alanı çok geniş olan, birçok çalışanı içinde bulunduran bir sektördür. İş sağlığı ve mevzuatı kapsamında yapılan araştırmada toptan gıda ve dağıtım sektörünün gerekli ilgiyi görmediği ve bu alanda çalışma yapılmadığı gözlemlenmiştir. Bu bağlamda toptan gıda ve dağıtım sektörü, iş güvenliği yönünden ele alınması gerekliliği sonucuna varılmış ve bu tez çalışması hazırlanmıştır. Örnek bir etüt çalışması için İstanbul da faaliyet gösteren bir toptan gıda ve dağıtım işletmesi seçilmiş, tüm çalışma alanları 13 ay boyunca gözlemlenmiş, kontrol listesi ve L tipi matris yöntemi kullanılarak risk değerlendirmesi yapılmıştır. Mevzuat ve bilimsel gereklilikler temel alınarak yapılan risk değerlendirmesi sonucu, tespit edilen bulgular ele alınarak tartışılmıştır. Mevzuata ve bilimsel gerçekliklere uygun bir model geliştirilmeye çalışılarak kontrol listesi hazırlanması hedeflenmiştir. Anahtar Kelimeler: Toptan gıda ve dağıtım, iş Güvenliği, küçük işletmeler, az tehlikeli ve tehlikeli sınıfta güvenli çalışma Nourishment is one of the key elements to maintain life. Rising population causes a rise in demand to food and changing life conditions take position in factors which affects the size, structure and tendency of food sector. Food sector is one the sectors which show positive growth and the biggest in size both in Turkey and world. Companies in food sector, serve in a range from thousand worker factories to a few worker businesses. Bulk food and distribution sector has a wide range work field and encloses a lot of workers while serving as a bridge to pick food materials up from producer and transport them to wherever needed. It is observed in a research as a part of occupational health and regulations that bulk food sector is not getting enough attention and there is no studies in this field. In this manner, it is deduced the necessity of work safety approach to bulk food and distribution sector and this thesis is prepared. As a sample survey, a bulk food and distribution business in Istanbul is selected and its all facilities are observed during 13 months, using the control list and L type matrix, risk evaluation is done. As a result of risk evaluation which is based on regulations and scientific necessities, determined findings are considered and discussed. It is aimed that to prepare a control list with developing a model appropriate with regulations and scientific realities. Key Words: Bulk food and distribution, work safety, small business, safe work in less dangerous and dangerous class
Collections