Show simple item record

dc.contributor.advisorTümer, Esin
dc.contributor.authorKaraçay, Hediye
dc.date.accessioned2020-12-29T09:09:39Z
dc.date.available2020-12-29T09:09:39Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-10-04
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/378163
dc.description.abstractBeslenme, canlı yaşamını sürdürebilmek için temel unsurlardan biridir. Artan nüfus gıdaya olan talebin artmasına neden olmakta, değişen yaşam koşulları ise gıda sektörünün büyüklüğünü, yapısını ve eğilimlerini belirleyen faktörler arasında yer almaktadır. Gıda sektörü dünyada ve ülkemizde, büyümesi yukarı yönlü olan ve ticari hacmi en büyük sektörler arasında yer almaktadır. Gıda sektöründeki işletmeler, binlerce kişinin bulunduğu büyük fabrikalardan birkaç kişinin çalıştığı küçük işletmelere kadar geniş bir alanda hizmet vermektedir.Gıda maddelerinin üreticiden alınarak ihtiyaç olan her noktaya ulaştırılmasında köprü görevi yapan toptan gıda ve dağıtım sektörü; çalışma alanı çok geniş olan, birçok çalışanı içinde bulunduran bir sektördür. İş sağlığı ve mevzuatı kapsamında yapılan araştırmada toptan gıda ve dağıtım sektörünün gerekli ilgiyi görmediği ve bu alanda çalışma yapılmadığı gözlemlenmiştir. Bu bağlamda toptan gıda ve dağıtım sektörü, iş güvenliği yönünden ele alınması gerekliliği sonucuna varılmış ve bu tez çalışması hazırlanmıştır. Örnek bir etüt çalışması için İstanbul da faaliyet gösteren bir toptan gıda ve dağıtım işletmesi seçilmiş, tüm çalışma alanları 13 ay boyunca gözlemlenmiş, kontrol listesi ve L tipi matris yöntemi kullanılarak risk değerlendirmesi yapılmıştır. Mevzuat ve bilimsel gereklilikler temel alınarak yapılan risk değerlendirmesi sonucu, tespit edilen bulgular ele alınarak tartışılmıştır. Mevzuata ve bilimsel gerçekliklere uygun bir model geliştirilmeye çalışılarak kontrol listesi hazırlanması hedeflenmiştir. Anahtar Kelimeler: Toptan gıda ve dağıtım, iş Güvenliği, küçük işletmeler, az tehlikeli ve tehlikeli sınıfta güvenli çalışma
dc.description.abstractNourishment is one of the key elements to maintain life. Rising population causes a rise in demand to food and changing life conditions take position in factors which affects the size, structure and tendency of food sector. Food sector is one the sectors which show positive growth and the biggest in size both in Turkey and world. Companies in food sector, serve in a range from thousand worker factories to a few worker businesses. Bulk food and distribution sector has a wide range work field and encloses a lot of workers while serving as a bridge to pick food materials up from producer and transport them to wherever needed. It is observed in a research as a part of occupational health and regulations that bulk food sector is not getting enough attention and there is no studies in this field. In this manner, it is deduced the necessity of work safety approach to bulk food and distribution sector and this thesis is prepared. As a sample survey, a bulk food and distribution business in Istanbul is selected and its all facilities are observed during 13 months, using the control list and L type matrix, risk evaluation is done. As a result of risk evaluation which is based on regulations and scientific necessities, determined findings are considered and discussed. It is aimed that to prepare a control list with developing a model appropriate with regulations and scientific realities. Key Words: Bulk food and distribution, work safety, small business, safe work in less dangerous and dangerous classen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKazalartr_TR
dc.subjectAccidentsen_US
dc.titleİş güvenliği mevzuatı çerçevesinde toptan gıda ve dağıtım işlerinde örnek alan irdelenmesi
dc.title.alternativeExamination of sample area in wholesale food and dstiribution works in the context of work safety
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-10-04
dc.contributor.departmentİş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmWork safety
dc.subject.ytmLegislation
dc.subject.ytmWholesaling
dc.subject.ytmFood sector
dc.subject.ytmDistribution
dc.subject.ytmBusinesses
dc.identifier.yokid10166790
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid478763
dc.description.pages145
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess