Show simple item record

dc.contributor.advisorGüner Zülfikar, Fehime Cangüzel
dc.contributor.authorSoran, Ruhsal
dc.date.accessioned2020-12-29T09:04:24Z
dc.date.available2020-12-29T09:04:24Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-06-16
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/376554
dc.description.abstractBu çalışmada, XVIII. yüzyıl Osmanlı âlim ve tasavvufî şâirlerinden biri olan Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın, Mârifetnâme adlı eserindeki sağlık ve beslenme ile ilgili ortaya koymuş olduğu düşüncelerinin tespit edilip, beslenmenin sağlığa olan etkilerini, günümüz sağlıklı yaşam ve beslenme anlayışına yansımaları ile değerlendirmek amaçlanmıştır. Sağlığın korunması ve devam ettirilmesi için uykunun nasıl olması gerektiği, beslenmede dikkat edilecek hususlar, doğal gıdâların özellikleri ve sağlığa ne gibi etkilerinin olduğu, yeme içme adabı, açlık ve tokluk gibi unsurlarla sağlığı korumak için öncelikli olarak vücudu tanımanın önemine ve alınması gereken tedbirlere dikkat çekmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın hayatı, tasavvufî kişiliği, eserleri, hocaları, ikinci bölümde Mârifetnâme ve tasavvufî terimler, üç ve dördüncü bölümde ise sağlık, beslenme ve gıdâların bedene ve ruha etkileri anlatılmıştır.Sonuç olarak görülmüştür ki; Erzurumlu İbrahim Hakkı yaşamış olduğu döneme kadar süre gelen âlim ve filozofların sağlık ve beslenme hakkındaki görüşlerini âyet ve hadislere göre değerlendirmiş, kendi keşfî bilgilerini de ekleyip Mârifetnâme'yi yazarak gelecek kuşaklara aktarmıştır.
dc.description.abstractIn this study, the thoughts of Erzurumlu Ibrahim Hakkı one of the XVIII. century Ottoman's scholars and sufi poets, about health and nutrition which put forward by him in this work named Mârifetnâme have been determined, and it is also aimed to evaluate the effects of nutrution on health and it's reflections on today's understanding of healthy life and nutrition.He emphasized the importance of recognizing the body and the precautions to be taken to protect health with the factors such as how sleep should be for the protection and maintenance of health, the matters to be considered in nutrition, the characteristics of natural foods and what effects it has on health, and eating and drinking manners, hunger and satiety.In the part of the study, the life, mystical personality, works and teachers, in the second part Mârifetnâme and mystical terms, in the third and fourth parts, the effects of health, nutrution and food on the body and spirit are explained.Consequently it has been observed that; Erzurumlu Ibrahim Hakkı assessed the views of scholars and philosophers about health and nutrition, which lasted until the time he lived, according to verses and hadiths, and added his own discovery information on these and has transferred it to future generations by writing Mârifetnâme.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectDintr_TR
dc.subjectReligionen_US
dc.subjectSağlık Eğitimitr_TR
dc.subjectHealth Educationen_US
dc.titleMârifetnâme`de tıp, beslenme ve tasavvuf ilişkisi
dc.title.alternativeMedicine, nutrition and sufism relationship in Mârifetnâme
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-06-16
dc.contributor.departmentTasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10251370
dc.publisher.instituteTasavvuf Araştırmaları Enstitüsü
dc.publisher.universityÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid623947
dc.description.pages102
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess