Türkiye`nin yaş meyve ve sebze ihracatında karşılaşılan pazarlama sorunları çözüm önerileri ve ihracatçıların eğitimi
dc.contributor.advisor | Gümüş, İzzet | |
dc.contributor.author | Çolak, Turgut | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T08:56:24Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T08:56:24Z | |
dc.date.submitted | 2002 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/374365 | |
dc.description.abstract | ÖZET Türkiye'nin yaş meyve ve sebze üretim potansiyeli çok büyük olmasına rağmen bundan yeterince faydalanamamaktadır. Türkiye'nin 2000 yılı toplam ihracatı 27.775.000 000 dolar, tarım ürünleri ihracatı 1.981.000.000 dolar, yaş meyve ve sebze ihracatı ise 619.000.000 dolardır. Türkiye yaş meyve ve sebze ihracatı, toplam ihracatın %2,2,'sini, tarım ürünleri ihracatının ise %31'ini oluşturmaktadır. Türkiye'nin yaş meyve ve sebze üretim miktarı 36.000.000 ton olmasına karşılık, yaş meyve ve sebze ihracatı 1.000.000 ton civarındadır. Türkiye toplam yaş meyve ve sebze üretiminin ancak %3'üne yakın bir kısmını ihraç edebilmektedir. Bu kadar büyük bir üretim miktarının sadece %3'ünü ihraç edebilmek başarılı bir sonuç sayılamaz. Yaş meyve ve sebze ihracatıyla ilgili olarak dağıtım, nakliye, depolama, finansman, ambalajlama, standardizasyon, işleme ve enformasyon gibi bir çok problem mevcuttur. Bu problemlerin çözümüne yönelik tedbirler olarak dağıtım sisteminin üye sayısının azaltılması, destekleyici hizmet veren ambalajlama tesislerinin kapasitesinin artırılması, ürünün özelliğine göre taşıma yönteminin seçilmesi, depolama tesislerinin modernizasyonu, finansman temininin kolaylaştırılması, ambalajlamanın kalitesinin artırılması, yaş meyve ve sebzede uluslararası standartlara uyutması, ambalajlama tesislerinin modernizasyonu, sağlıklı ve hızlı bir iletişimin sağlanması sıralanabilir. Bu problemlerin çözümüne yönelik önerilerin yerine getirilmesi durumunda yaş meyve ve sebze ihracatı hem miktar hem de değer olarak hakkettiği yerlere gelebilecektir. TC YÜKSEKÖĞRETİM KURUlf | |
dc.description.abstract | ABSTRACT Although fresh fruit and vegetable production potential is very high in Turkey, we can't use it sufficiently. The income provided from the total exportation of Turkey is 27.775.000.000 dolars, the income from the exportation of agricultural products is 1.961.000.000 dolars and the income from the exportation of fresh fruit and vegetables is 619.000.000 dolars in 2000. Therefore fresh fruit and vegetable exportation makes of 2.2 % of total exportation; the agricultural products exportation makes of 31% of the total exportation. Although the total fresh fruit and vegetable production of Turkey is 36.000.000 tones; fresh fruit and vegetable exportation is approximately 1.000.000 tones. Turkey can export only 3% of the total fresh fruit and vegetable production. This amount of exportation of large production doesn't mean a successful result. There are some problems related to fresh fruit and vegetable exportation such as distribution, transportation, storage, finance, packaging, standardization, manipulation and information. Solving these problems can be realized with decreasing the members of distribution, increasing the capacity of supporting services of the foundation related to packaging, choosing the transport methods according to products, modernization of storage foundations, making the finance possibilities, easier increasing the quality of the packaging, conforming the international standardization of fresh fruit and vegetable, modernization of packaging foundations, ensuring the true and fast information. When the offers for solving these problems are applied, fresh fruit and vegetable exportation can reach to a deserved quality and quantity. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Türkiye`nin yaş meyve ve sebze ihracatında karşılaşılan pazarlama sorunları çözüm önerileri ve ihracatçıların eğitimi | |
dc.title.alternative | Suggesteel solutions for the marketing problems of Turkey in exporting fresh fruit and vegatables and training of the exporters | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Dış Ticaret Eğitimi Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Agricultural market | |
dc.subject.ytm | Export | |
dc.subject.ytm | International trade | |
dc.subject.ytm | Fresh products | |
dc.subject.ytm | Fruits | |
dc.subject.ytm | Marketing | |
dc.subject.ytm | Vegetables | |
dc.subject.ytm | Competition | |
dc.identifier.yokid | 113681 | |
dc.publisher.institute | Eğitim Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 113164 | |
dc.description.pages | 92 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |