Show simple item record

dc.contributor.advisorÜnlüönen, Kurban
dc.contributor.authorOlcay, Atinç
dc.date.accessioned2020-12-29T08:55:02Z
dc.date.available2020-12-29T08:55:02Z
dc.date.submitted2002
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/373800
dc.description.abstractÖZET Turizm işletmeleri içersinde en yaygın olanı otel işletmeleridir. Otel işletmeleri; konukların öncelikle konaklama daha sonra yeme-içme ve diğer ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik, kâr amacı güden ekonomik ve sosyal işletmelerdir. Turizm sektörü; insanın insana hizmet ettiği, emek yoğun bir sektördür. Dolayısıyla bu sektörde, otomasyona gitme olanakları oldukça sınırlıdır. Mal ve hizmetlerin üretiminden, gelen müşterilere sunulmasına kadar geçen sürede, personel yani insan ön plandadır. Büyük ve kapsamlı işletmelerin sayısal olarak artması endüstriyel toplumlarda, ciddi beşeri ve sosyal sorunları da beraberinde getirmiştir. Toplumsal sorunlara sebep olan bu işletmelerin gereken tedbir ve çareleri almaları kaçınılmazdır. Bu da ancak, işletmelerin ahlâki ve sosyal sorumluluklarının bilinci içinde davranmaları ile mümkün olabilecektir. İşletmelerin faaliyetleri esnasında bu sorumluluklarını görmezden gelmeleri günümüz koşullarında mümkün değildir. İşletme yöneticileri, farklı çıkar gruplarını korumakla yükümlüdürler. Bu nedenle, yönetim faaliyetlerinde; personelin moral değerlerine önem vermeli, personeli ahlâki ve sosyal sorumluluk alanlarında bilinçlendirmek suretiyle eğitim programlan düzenlemeli; çevre kirliliği, tüketici haklan vb. sosyal sorunlar ile toplumun ve hisse sahiplerinin çıkarlarını dengelemelidirler. İşletmelerin hayatta kalabilmeleri, işletme faaliyetlerinin gerçekleştiren personelin ahlaki ve sosyal sorumluluk bilinci içinde hareket etmeleri ile mümkün olur. Bunun gerçekleşmesinin tek yolu ise eğitimdir.
dc.description.abstractn ABSTRACT Hotels are the most companies in tourism sector. Hotels are economic ans social companies which supply guest's accomodations and food and beverage needs. Tourism sector is a labor intensive sector due to it is not possible to use automation system in this sector. Increasing the number of hotels in this sector cause serious social problems. Because of this reason hotel companies should take some necessary precoutions in order to overcome this problem. Managers are responsible for both groups especially their workers and their shareholders. By the way managers should prepare some educational programs to their workers and increase their morality and they should also motivate their staff. Hotel companies can reach their goals by the success of their qualified personal so that hotel managers should care attention to the personal education in their hotels.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEğitim ve Öğretimtr_TR
dc.subjectEducation and Trainingen_US
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleTurizm işletmelerinin ahlaki ve sosyal sorumluluklarında personel eğitiminin önemi üzerine bir alan araştırması (Ankara örneği)
dc.title.alternativeField exploration to importance personal education at moralities and social responsibilities of tourism companies (example of Ankara)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği Eğitimi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBusiness ethic
dc.subject.ytmBusiness management
dc.subject.ytmPersonnel education
dc.subject.ytmTourism businesses
dc.subject.ytmSocial responsibility
dc.subject.ytmMorality
dc.identifier.yokid116623
dc.publisher.instituteEğitim Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid113233
dc.description.pages130
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess