Femur üst uç kırıklarında serum protein, kalsiyum, alkalen fosfataz, vitamin-C değer tayini ve kırık oluşumuna etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET çalışmamızda, femur üst uç kırıklı 40 hastanın 50 yaş üzerinde olan 27 tanesi ile aynı yaş grubunda 20 sağlıklı kişide serum total protein, albumin, kalsiyum, alkalen fosfataz ve vitamin-C değerleri ölçüldü. Femur üst uç kırıkları ile ilişkisi araştırıldı. Hastalarımızda serum total protein, kalsiyum ve alkalen fosfataz seviyesindeki değişiklikler kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlılık gösterse de normal laboratuvar değerlerinin içinde olduğu görüldü. Femur üst uç kırıklı hastalarda serum albumin ve vitamin-C seviyeleri ise normalin altında bulund. Albumin ve vitamin-C 'nin kemik matriks yapımına etkileri göz önünde bulundurulduğunda tesbit edilen değerlerin dikkat çekici olduğu görüldü. Femur üst uç kırık riski fazla olan ileri yaştaki kişilerde, serum albumin ve vitamin-C seviyelerinin dikkatle izlenip genel beslenmelerindeki protein ve vitamin-C miktarlarının artırılması gerektiği sonucuna varıldı. 54 SUMMARY In our study, total serum proteins, albumine, calcium, alkalyn phosphate and vitamin-C values were measured at 27 patients of the age-group over 50 of 40 patients who have proximal femur fractures and at 2 0 healty people of the same age-group and relations with proximal femur fractures wee searched. The differences of the serum total proteins, calcium and alkalyn phosphate of the patients, comparing with those of the control group were found to be in normal laboratory levels, even though they show statistical significance. Serum albumine and serum vitamin-C levels were found to be below the normal levels at the patients with proximal femur fracture. When the effects of the albumine and vitamin-C to construct the bone-matrix were considered, the determined results were found to be paid attention. As a conclusion, it was demonstrated that the serum albumin and vitamin-C levels of the old-aged people with the risk of proximal femur fracture should be followed carefully and both the protein and vitamin-C amounts in their general nutrition should be increased. 55
Collections