9- 12 yaş grubu öğrencilerin beslenme alışkanlıkları
dc.contributor.advisor | Küçükkömürler, Saime | |
dc.contributor.author | Türkmenoğlu(Şimşek), Gülsüm | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T08:40:56Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T08:40:56Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/369142 | |
dc.description.abstract | Resmi ilköğretim okullarına devam eden 9 ? 12 yaş grubu çocuklarınbeslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi amacıyla planlanıp yürütülen buaraştırmanın kapsamına Muğla'nın Milas İlçesindeki resmi ilköğretim okullarınadevam eden 9-12 yaş arasındaki 708 öğrenci alınmış ve araştırmada tarama modeliuygulanmıştır. Bu araştırma 2006-2007 yılında yapılmıştır.Veriler anket formuyla toplanmış, her çocuğun boy ve kilosu ölçülmüştür.Anket formu; okul çağı çocuklarının sosyo-kültürel özellikleri, kişisel özellikleri,devam ettikleri okulun özellikleri, beslenme alışkanlıklarına yönelik hazırlanmıştır.Araştırma sonuçlarına göre; İlköğretim öğrencilerinin %45.2'si öğünatlamazken, %39.5'inin bazen öğün atladığı, atlanan öğünün %50.9'luk kısmını öğleöğününün oluşturduğu görülmüştür.Öğrencilerin %50.1'inin harçlıklarıyla çikolata,% 39.4'ünün sandviç, hamburger, tost satın aldığı tespit edilmiştir.Bu öğrencilerin%85.4'ü peyniri, %75.4'ünün elma, armut, muzu, %47.8'inin ekmek, simit vs. hergün tükettiği saptanmıştır. Araştırma kapsamındaki öğrencilerin %50.1'i haftada 1-2defa balık ve diğer deniz ürünlerini tüketmektedir. Öğrencilerin %93.0'ı patatesyemeklerini, %82.5' inin tavuk ve hindi yemeklerini sevdiği tespit edilmiştir.Araştırma kapsamındaki öğrencilerin büyük çoğunluğunun (%79.2) BKI' sininnormal olduğu saptanmıştır. Öğrenciler öğün atlama alışkanlığından vazgeçirilmeli,yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır. | |
dc.description.abstract | 708 students aged 9 to 12 who attend official primary schools of Milas inMuğla have been comprised in this research which has been planned and run in orderto evaluate the nutrition facts of school children aged to 9 to 12.Scanning model wasapplied .This research was done between 2006 and 2007.The data was gattered with questionnaire forms the height and weight of eachchild was measured.The questionnaire was prepared to researchand evaluate thesocio-cultural facts, personal facts, school facts and nutrition facts of the school agechildren.According to the research results, %45.2 of primary school students don?tskip meals, %39.5 sometimes skip meals and mostly skipped meal by %50.9 of thestudents is lunch..ıt is fixed that %50.1 of the students buy chocolate, %39.4 buysandwich, hamburger or toast with heir pocket money.And %85.4 of the schoolchildren consume cheese, %75.4 consume apple ,pear and banana, %47.8 consumebread or cookies everyday.The %50.1 of the school age children which were tookpart in the survey consume fish or the order sea products once or twice a week.It isfixed that %93.0 of there children like potato meals, %82.5 like chicken and turkeymeals.İt is fixed that the majority(%79.2) of the students?s BMI is normal.Thestudents should be concinced not tos kip their meals,and should be provided toconsume enough and ballanced nutritive and at the same time they must be providedto gain enough and balanced eating habits. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | 9- 12 yaş grubu öğrencilerin beslenme alışkanlıkları | |
dc.title.alternative | Eating habits of students aged 9 to 12 | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 9005821 | |
dc.publisher.institute | Eğitim Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 206979 | |
dc.description.pages | 131 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |