Show simple item record

dc.contributor.advisorArlı, Mine
dc.contributor.authorEkmen, Zeynep
dc.date.accessioned2020-12-29T08:37:38Z
dc.date.available2020-12-29T08:37:38Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/367825
dc.description.abstractKız Meslek Lisesi Öğrencilerinin Tükettikleri Atıştırmalık Besinlerin Besin Öğesi KatkılarıBu araştırma kız meslek liselerinde öğrenim gören kız adölesanların, atıştırmalık besin tüketimlerini ve atıştırmalık besin tüketiminin besin öğesi alımına katkısını belirlemek amacıyla planlanıp yürütülmüştür. Araştırma Ankara ili, Altındağ İlçesi, Yıldırım Beyazıt Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi ile Çankaya İlçesi, Dikmen Nevzat Ayaz Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi'nde öğrenim gören 75'er toplam 150 kız öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Adölesanların enerji ve besin öğeleri tüketimlerinin değerlendirilmesinde aritmetik ortalama ( ), standart sapma (S), ve standart hata (S ) değerleri kullanılmıştır. İstatistiksel değerlendirmede, sayı ve yüzde dağılımları, ki-kare (?2) testi ve t testi uygulanmıştır.Öğrenciler 14-18 yaş grubundadır. Öğrencilerin sabahtan akşama doğru, atıştırmalık tüketim miktarının arttığı belirlenmiştir (p<0.001). Öğrencilerin yaklaşık yarısı (% 47.3) atıştırmalık yiyecek içecek olarak, her zaman çikolata, cips ve şekerleme gibi yiyecekleri, ikinci sırada ise kola, hazır meyve suları gibi içecekleri tükettiklerini belirtmişlerdir. Öğrenclerin tükettikleri atıştırmalıkların öğünlere göre, karbonhidratlardan gelen enerji oranının daha yüksek, yağ ve proteinlerden gelen enerji oranının daha düşük olduğu tespit edilmiştir (p<0.001). Öğrencilerin günlük aldıkları toplam enerji miktarının % 45.7'si atıştırmalıklardan karşılanmaktadır. Öğrencilerin günlük posa, B1 vitamini, magnezyum, niasin, demir, kalsiyum ve folik asit alımları önerilen düzeyin % 70'inden daha azdır ve bu oranlar sırasıyla % 66.4, % 65.6, % 58.1, % 53.7, % 52.6, % 43.7, % 24'tür. Bu besin öğelerinin toplam alımının sırasıyla %40.5, %42.9, %41.8, %34.7, %41.1, %42.9, ve %33.4'ü atıştırmalıklardan karşılanmaktadır.Kız adölesanların artan besin öğesi ihtiyaçlarına rağmen, öğün atlamaları ve atıştırmalık tercihlerinde bilinçsiz davranmaları yetersiz ve dengesiz beslenmelerine yol açmaktadır. Öğrencilerin sağlıklı atıştırmalık besinleri tercih etmeleri konusunda okul yönetimleri ve ailelerin işbirliği içinde olmaları yararlı olabilir.Anahtar Kelimeler: Adölesan, Atıştırmalık, Öğün, Beslenme Durumu.
dc.description.abstractNutrient Contribution of Vocational School for Girls Students? Snacks ConsumptionThis study has been planned and conducted in order to determine the contribution of food and snacks consumption of female adolescents, attendding vocational schools for girls, to their nutrient intake. The study was conducted on a total of 150 schoolgirls from two anatolian vocational high schools, 75 from each, who attend Province of Ankara, District of Altındağ, Yıldırım Beyazıt Anatolian Vocational School for Girls and District of Çankaya, Dikmen Nevzat Ayaz Anadolu Meslek Anatolian Vocational School for Girls. In evaluating energy and nutrient consumption of adolescents, the arithmetic average ( ), standard deviation (S), and standard mistake (S ) values have been used. In statistical evaluation, number and percentage distributions, Chi-square (?2) test and t test was applied.Students are in the age group of 14-18. It has been determined that the amount of students? consumption of snacks from morning till the evening increases (p<0.001). Almost half of the students (% 47.3) stated that they always preferred, firstly, the foods such as chocolate, chips and candy; and that, secondly, they consume drinks such as coke, ready fruit juices. It has also been determined that regarding the snacks which are consumed by the students, the energy rate coming from the carbonhydrates are higher, and the energy coming from fat and proteins are lower (p<0.001). The % 45.7 of all the amount of the energy taken daily by students are met by the snacks. Students? daily intake of sediments, B1 vitamin, magnesium, niasin, ferrum, calcium and follic acid are lower than the % 70 of the recommended level, which are respectively % 66.4, % 65.6, % 58.1, % 53.7, % 52.6, % 43.7 and % 24. Snacks meet the total intake of these food in respective amonuts %40.5, %42.9, %41.8, %34.7, %41.1, %42.9 and %33.4.In spite of the increasing needs of female adolescents for the nutrient, their skipping the meal times and their unaware behaviour in snack preference can cause malnutrition and insufficient nutrition. It would be useful for the school managements and families act in cooperation regarding students? preference of healthy food.Key Words: Adolescent, Snacks, Meal, Nutritional Statusen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectEv Ekonomisitr_TR
dc.subjectHome Economicsen_US
dc.titleKız meslek lisesi öğrencilerinin tükettikleri atıştırmalık besinlerin besin öğesi katkıları
dc.title.alternativeNutrient contribution of vocational school for girls students? snacks consumption
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentAile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmNutritional status
dc.subject.ytmAdolescents
dc.subject.ytmNutritional components
dc.identifier.yokid306424
dc.publisher.instituteEğitim Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid218508
dc.description.pages136
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess