Show simple item record

dc.contributor.advisorErsoy, Yasemin
dc.contributor.authorGündoğan, Nasuf
dc.date.accessioned2020-12-29T08:37:03Z
dc.date.available2020-12-29T08:37:03Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/367648
dc.description.abstractBu araştırma okul kantinlerinde çalışan personelin beslenme, hijyen ve sanitasyon bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın kapsamına Uşak İli'nde okul kantinlerinde çalışan 221 personel alınmıştır. Araştırmada tarama modeli uygulanmıştır. Bu araştırma 2007-2008 yılında yapılmıştır.Bu amaç doğrultusunda veriler hazırlanan anket formuyla toplanmış, her çalışanın beslenme, hijyen ve sanitasyon konularındaki bilgi düzeyi ölçülmüştür. Elde edilen bilgiler frekans, yüzde, ki- kare, varyans analizi ve tukey testi istatiksel analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir.Elde edilen bilgiler ışığında araştırmaya katılan bireylerin % 58.3'ü ortaokul mezunudur. Araştırmaya katılan personelin tamamı işe girerken sağlık kontrollerini yaptırmış ve % 99.1'i meslek içi eğitim almıştır. Personelin % 99.5'inin üniformaları vardır. Personelin sadece % 8.1'i grip,nezle ve ishal gibi hastalıklar geçirirken işe gitmemektedir.Araştırma sonunda okul kantinlerinde çalışan personelin mevcut eğitim durumunun düşük olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan personelin beslenme bilgi düzey ortalamalarının orta seviyede olduğu belirlenmiştir. Personelin eğitim seviyelerine göre beslenme bilgi düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmazken, kantindeki pozisyonlarına göre çalışanlar lehine anlamlı fark bulunmuştur. Çalışma yıllarına göre ise 5-10 yıl arası çalışanlar lehine anlamlı fark olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractThis research was executed to determine the level of knowledge in nutrition, hygiene and sanitation of school canteen staff. The research includes 221 staff who work at school canteens in Uşak. The model of scan was used in this research. This research was executed during 2007 and 2008.Datas were attained with the questionaires and each staff?s level of knowledge about hygine, nutrition and sanitation was evaluated . Gathered information was evaluated by using the methods of frequence, percentage, variance analyse, ki-square, tukey test statistical analyse.According to the research, % 58.3 of the staff who were included in this research are secondary-school-graduates. All of the staff in the research got their health examination doe before they started to work and % 99.1 of them had the vocational education. % 99.5 of the staff have uniforms. Only % 8.1 of them do not go to work when they suffer from diarrhed or get flu.It was determined that the staff who work in school canteens are not well-educated. The average of the staffs?s knowledge level about nutrition s normal. There is no much difference betveen their education and their knowledge level in nutrition. However, an important difference according to their positions in canteens was determined and this situation i in staff?s favor.According to their work time, there is an important difference which is in favor of the staff who have worked for 5-10 years.It is concluded tha Ministry of National Aducation has to work mor efor the education of the school canteen staff and it is ought to be done the health examination of the staff.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.subjectEv Ekonomisitr_TR
dc.subjectHome Economicsen_US
dc.subjectEğitim ve Öğretimtr_TR
dc.subjectEducation and Trainingen_US
dc.titleOkul kantinlerinde çalışan personelin beslenme, hijyen ve sanitasyon konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeThe determination of the knowledge level in nutrition, hygiene, and sanitation of the school canteen staff
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentAile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid309145
dc.publisher.instituteEğitim Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid218069
dc.description.pages101
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess