Metabolik sendromlu hastalarda helıcobacter pylorı prevalansı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
H.pylori, dünya nüfusunun %50'sinden fazlasını infekte eden, gram negatif, hareketli, mikroaerofilik ve birçok virülans faktörüne sahip bir bakteridir. H.pylori'nin mukozal kolonizasyonuyla sitokinlerin ve adipokinlerin salınımı artarak subklinik kronik inflamasyon ve sonucunda periferik dokularda insülin direnci oluşmaktadır.İnsülin direnci; MS, diyabet, HT ve dislipidemi gibi birçok hastalığın etyopatogenezinde rol oynamaktadır. İD, açlık insülin ve kan şekeri düzeyinin kullanıldığı HOMA formülüyle hesaplanmakta ve HOMA ?2.5 ise direnç varlığından söz edilmektedir.Metabolik sendrom, İD zemininde gelişen genetik, infeksiyöz ya da çevresel faktörlerin neden olduğu heterojen bir hastalıktır. MS'e neden olabilen infeksiyon ajanlarından biri de H.pylori'dir. Etyopatogenezi henüz net olarak bilinmemeke birlikte, H.pylori infeksiyonu ile proinflamatuar sitokilerin salınımı artmakta ve bozulan sitokin dengesi subklinik kronik inflamasyona yol açarak, insülin direnci ve MS'a neden olmaktadır.Çalışmamızda, metabolik sendromlu hastalarda histopatolojik tanı yöntemi kullanılarak H.pylori pozitiflik oranı araştırılmıştır. Araştırmaya Nisan.2010 ? Ekim.2010 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı polikliniğine dispeptik şikayetlerle başvuran ve klinik değerlendirmeyle endoskopi endikasyonu alan 200 gönüllü hasta dahil edilmiştir Genel hasta popülasyonunda H.pylori prevalansı %49.5'dir. 100 MS'li hasta, 100 MS olmayan hasta ile karşılaştırılmış ve MS olan grupta H.pylori prevalansı %78 oranında bulunmuştur. H.pylori pozitif ve negatif gruplar arasında yaş ve cinsiyet açısından fark saptanmamıştır. Ayrıca lojistik regresyon analiz yöntemiyle H.pylori infeksiyonunun MS olma riskini yaklaşık 13 kat arttırdığı gösterilmiştir. MS kriterleri açısından H.pylori pozitif kişilerde, H.pylori negatif kişilere kıyasla ortalama sistolik-diastolik kan basıncı ve BKI anlamlı düzeyde daha yüksek saptanmıştır. Beraberinde, H.pylori pozitif grupta AKŞ, insülin ve HOMA-IR, VLDL ve TG daha yüksek iken HDL daha düşük saptanmış, fakat TC ve LDL açısından fark bulunmamıştır. H.pylori is a transferable, microaerophilic, and gram negative bacterium with multiple virulence factors and infects more than 50% of world population. With mucosal colonization of H.pylori, the expression rates of cytokines and adipokines increase, leading to subclinical chronic inflammation and associated insulin resistance in peripheral tissues.Insulin resistance (IR) plays a role in the etiopathology of many diseases such as MS, diabetes mellitus, HT, and dyslipidemia. IR is calculated using HOMA formula where fasting glucose and blood insulin levels are used, and HOMA ?2.5 is considered to indicate resistance.Metabolic syndrome, a heterogeneous disease that develops on the basis of IR, is caused by genetic, infectious, or environmental factors. H.pylori is one of the infection agents that cause MS. Although its etiopathology is not clearly known, H.pylori infection increases the expression of proinflammatory cytokines, which damages the cytokine balance that in turn results in chronic subclinical inflammation. This leads to insulin resistance and MS formation.In our study, patients with metabolic syndrome were evaluated for H. pylori infection by histopathological diagnostic methods. Two hundred volunteer who applied to the outpatient clinic of Gazi University, Gastroenterology Department with dyspeptic complaints and had indications for endoscopic evaluation between April and October 2010 volunteered to participate in the study. The prevalence of H.pylori in general patient population is 49.5%. One hundred MS patients were compared with 100 non-MS patients, and the prevalence of H.pylori in the MS group was found to be 78%. No gender or age differences were found between H.pylori positive and negative groups. Moreover, using logistic regression analysis, H.pylori infection was shown to increase the risk of MS development by 13 folds. Among the MS criteria, the mean systolic-diastolic blood pressure and BMI of H.pylori positive patients were statistically significantly higher than those in H.pylori negative patients. Likewise, in H.pylori positive group, fasting glucose level, insulin and HOMA-IR, and VLDL and TG were statistically significantly higher, while HDL. Were no differences for TC and LDL.
Collections