Show simple item record

dc.contributor.advisorTayfun, Ahmet
dc.contributor.authorÇetiner, Hakan
dc.date.accessioned2020-12-29T08:28:52Z
dc.date.available2020-12-29T08:28:52Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/364204
dc.description.abstractBu araştırma yiyecek-içecek işletmelerinin hijyen ve sanitasyon durumları ile bu işletmelerde çalışan personelin hijyen kurallarına ilişkin davranışlarının eğitim durumlarına göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın kapsamına Ankara ilinde faaliyet gösteren Turizm İşletme Belgeli yiyecek-içecek işletmelerinde çalışan 116 personel dahil edilmiştir. Araştırmada tarama modeli uygulanmış olup, verilerin analizi 2009 yılında yapılmıştır.Bu amaç doğrultusunda veriler hazırlanan anket formuyla toplanmış, her çalışanın eğitim durumları belirlenip, hijyen kurallarına ilişkin davranışları tespit edilmiştir. Araştırmada verilerin analizinde istatistiksel yöntem olarak, yüzde frekans, ortalama, standart sapma, varyans analizi yöntemleri kullanılmıştır.Elde edilen bilgiler doğrultusunda, ankete katılan personelin büyük çoğunluğunun eğitim durumu %45,7 ile lisedir. %23,3 ile lisans, %16,3 ile ön lisans ve % 9,5 ile ilköğretim düzeyindekiler takip etmektedir. % 5,2 ile lisansüstü eğitim düzeyindeki personel ankete katılanlar içinde en az oran olarak göze çarpmaktadır.Araştırma sonunda yiyecek-içecek işletmelerinde çalışan personelin sağlık kuralları ve besin hijyeni ile ilgili hijyen kurallarına ilişkin davranışlarında eğitim durumlarına göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Diğer alt denencelerden el ve vücut hijyeni ile giysi ve araç-gereç hijyeni ile ilgili hijyen kurallarına ilişkin davranışlarda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir.Anahtar kelimeler: Yiyecek-içecek işletmeleri, hijyen, sanitasyon, hijyen kuralları, eğitim.
dc.description.abstractThis research has been aimed to determine the hygiene and sanitation conditions of food and beverage business and personnel hygiene behavior related to differences in educational status. The research has been done in the food and beverages business which have tourism establishment certificate in Ankara with 116 employees who have been working in this business and have accepted to participate in the research. In this research, screening model was applied and analysis of data were conducted in 2009.To achieve these objectives a questionnaire was used to collect the data. Each employee?s educational status and hygiene rules related behavior was determined. In this study, frequencies, mean, standard deviation and analysis of variance were used to evaluate the data.As a result of evaluations, it has been found that majority (45%) of the respondents? educational level were high school, 23,3 %were graduate student, 16,3% were college, 9,5% elementary school and 5,2% master degree/ doctor's degree.The results showed that there were significant differences between behavior related to hygiene rules like health and food hygiene and educational status. However, there weren?t significant differences between related to hygiene rules hand and body hygiene and equipment hygiene.Key words: Food and Beverage Businesses, Hygiene, Sanitation, Hygiene Rules, Education.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEğitim ve Öğretimtr_TR
dc.subjectEducation and Trainingen_US
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleYiyecek-içecek işletmelerinde hijyen, sanitasyon ve personelin hijyen kurallarına ilişkin davranışlarında eğitim faktörü
dc.title.alternativeHygiene, sanitation in food and beverage business and training factor in personal behaviour related to hygiene rules
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği Eğitimi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmHygiene
dc.subject.ytmSanitation
dc.subject.ytmPersonnel
dc.subject.ytmPersonnel education
dc.subject.ytmBehavior
dc.subject.ytmEducation
dc.subject.ytmTourism businesses
dc.subject.ytmBusinesses
dc.subject.ytmFood and beverage operations
dc.identifier.yokid368675
dc.publisher.instituteEğitim Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid278165
dc.description.pages110
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess