Gölbaşı Merkez Sağlık Ocağı bölgesinde 0-3 yaş çocuğu olan annelerin çocuk beslenmesi konusundaki bilgi düzeylerinin saptanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-58- VII. ÖZET Bu araştırma Ankara Gölbaşı Merkez Sağlık Ocağı bölgesinde 0-3 yaş grubunda çocuğu olan 150 annenin bebek beslenmesi konusundaki bilgi düzeylerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Anketin 1. bölümünde annelerin yaşı, eğitim durumları,, çocuk sayısı, eşlerinin eğitim durumları, doğduklarından beri en çok nerede oturdukları gibi kişisel sorular sorulmuştur. Annelerin ve eşlerinin eğitim durumlarına bakıldığında her iki grubun da okuma yazma oranı istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur. Çocuk sayılarına bakıldığında az çocukluğun yaygın olduğu görülmüştür. II. bölümde bebek beslenmesi konusunda sorular sorulmuş. Ek gıdalara başlama zamanını bilme oranının istatistiksel olarak olarak düşük olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, sağlığı olumsuz yönde etkilediği kesin olan yetersiz ve dengesiz beslenmenin sebebinin ekonomik yetersizliğin yanı sıra bilgi ve uygulama eksikliğine dayandığını söyleyebiliriz. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak için gerek kitle iletişim araçları gerekse birinci basamak sağlık hizmetleri içinde beslenme eğitimine gereken önem verilmesi ve eğitimin devamlılığı sağlanması uygundur. -59- SÜMMARY This research was held in The Ankara Gölbaşı Health Center area* on 150 mothers having children of age 0-3 years, as to evaluate the level of their knowledge about infant feeding. In the first part of the research, some personal questions like; the ages of the mothers, number of the children, education of the husbands and environments they have lived were asked. When the education of the mothers and fathers were determined; the ratio of reading and writing was found to be statistically high. When the number of children were determined, it was seen that most of the families had few children. In the second part of the research questions about infant feeding were asked and it was seen that the ratio of knowing, ho/* to add food was statistically low. As a result, we can say that the reason for unsatisfactory and unbalanced feeding that effects health negatively, was deficiency of knowledge and practice besides economical deficiency.-60- As to fade this negative effect, the importance to the education of feeding must be given in the first step health servings and continual education must be available.
Collections