Stirenin karaciğer glutation düzeylerine etkisinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
- 51 - VI. ÖZET Stiren özellikle plastik ve recine sanayi basta olmak üzere çeşitli endüstriyel etkinliklerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalar sonucunda stirenin çeşitli toksik etkileri gösterilmiştir. Stirenin toksisitesinin özellikle biyotransformas- yon sonucunda meydana gelen stiren oksitten kaynaklandığı tespit edilmiştir. Elektrofilik yapıya sahip olan bu ara metabolit, detoksif ikasyon mekanizmasında önemli rolü olan nükleofilik yapıdaki glutation ile birleşir. Bu olay diğer toksik maddelerin toksisitesinin artmasına da neden olmaktadır. Bu araştırmada, stiren uygulanmayan farelerle, 200, 270, 400, 600, 800 mg/kg, stiren uygulanan farelerin glutation düzeyleri tespit edilmiştir. Her iki grup karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Oral olarak 200 mg/kg stiren uygulanan farelerde^%8.(±0.5$, 270 mg/kg stiren uygulanan farelerde %15 (±0.3) 400 mg/kg da %27 (±0.8), 600 mg/kg da %35 (±0.9), 800 mg/kg da % 44 (±0.8) oranında glutation düzeylerinde bir düşme görülmüştür. Araştırma bulgularımız stirene maruz kalan fare lerin karaciğer glutation düzeylerinde, özellikle yüksek dozda (600, 800 mg/kg) önemli oranda bir azalmanın olduğunu göstermiştir. 52 - VII. SUMMARY Styrene is widely used in various industiral areas, mainly in plastic and recine industries. Toxic effects of styrene have been observed in many recent studies. The toxicity of styrene results mainly from the styrene oxide formed by biotransformation reaction. The inter metabolite of styrene, having an electrophylic structure, combines with glutathione which is an important determinant of the nucleophylic structure of the detoxification mechanism. This event also causes an increase in the toxicity of the other toxic compounds. In this research, the glutathione levels of two groups of mice have been determined; 200, 270, 400, 600, 800 mg/kg styrene given mice and the control group. When the results of these two groups were compared statistically significant differences were found. In the mice which were given styrene orally, the following decreases in their glutathione levels were observed; 200 mg/kg % 8 (± 0.5) 270 mg/kg % 15 (± 0.3) 400 mg/kg... % 27 (± 0.8) 600 mg/kg % 35 (± 0.6) 800 mg/kg % 40 (± 0.8) The results of this study shows that the glutathione levels of the mice which were exposed to styrene decreased drastically. This decrease became more evident especially in the higher doses of 600 and 800 mg/kg of styrene.
Collections