Profesyonel futbolcuların beslenme bilgi ve alışkanlıkları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu araştırma, Ankara ilinde, birinci, ikinci ve üçüncü Türkiye Profesyonel Liglerinde yer alan Gençlerbirliği, Petrolofisi, Şekerspor, Sincanspor, Çubukspor ve PTT futbol kulüpleri futbolcularının `sporcu beslenmesi` konusundaki bilgi ve alışkanlıklarını belirlemek ve bunları etkileyen faktörleri saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya dahil olan profesyonel futbolcuların yaş ortalamaları 24.6 olarak belirlenirken, çoğunluğunun lise mezunu (%69.8) ve bekar (%67.8) olduğu tesbit edilmiştir. Futbolcuların yandan fazlası (%56) sporcu beslenmesi konusunda bilgi sahibi olduklarını belirtirken, çoğunluğu (%55.4), bu bilgiyi antrenörlerinden aldığını ve aldıkları bu bilgiler doğrultusunda beslenmelerinde tamamen ya da kısmen değişiklik yaptıklarını belirtmişlerdir. Profesyonel futbolcuların büyük bir oranı (%79. 1) maç öncesi et yemeğini ve genelde makarna, komposto ve et kombinasyonundan oluşan menüyü tercih ettiklerini ve son yemeğin maçtan 3-4 saat önce yenmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Sıvı alımının ise maçtan 15 dk önce olması gerektiğini futbolcuların çoğunluğu (%60.5) savunmuştur. Futbolcuların çoğunun (%79.4) besin maddelerini günde 3 öğün de tükettikleri, bazen öğün atladıkları ve atlanılan öğünün genelde öğle öğünü olduğu belirlenmiştir. Futbolcular öğlen öğününü genelde (%78.8) kulüpte yemektedirler. Profesyonel futbolcuların önemli bir kısmı (%69.4) vitamin haplarının performanslarını artırdığına inanmaktadır. Bu futbolcuların vitamin haplarını büyük oranda (%77.4) sezon içerisinde kullandıkları tesbit edilirken, maçtan önce enerji artırıcı bir besin madde si aldığını ifade eden küçük bir orandaki (%18.4) futbolcular grubunun yarıya yakınının da (%46.7) enerji artırmak amacıyla vitamin hapı kullandıkları belirlenmiştir. Yapılan bu araştırmada profesyonel futbolcuların sporcu beslenmesi konusun da yetersiz bilgilere ve kısmen yanlış alışkanlıklara sahip oldukları, bilgi kaynaklarının ise güvenilir olmadığı bulunmuştur. 54 SUMMARY The purpose of this study was to assess nutritional knowledge habits and to determine the factors which influence professional football players' nutrition. A total of 87 professional football players from 6 professional clubs (2 clubs from each league) in Ankara participated in this study. Subj ects' mean age was 24.6 most of them were graduates from high school, and 69.8 % of them are single. More than 50% of them were aware of athletes nutritional, 55.4% of their nutritional knowledge was obtained from their trainers. As a result of this some of them changed their habits partly or completely. 79.1% of the football players prefered to eat meat, macaroni, stewed fruit, and meat combination before competition. And they stated that last meal must be taken 3-4 hours before competition. %60.5 of the football players were believe that rehydration must be supplied 15 minutes before the competition. 79.4% of the players were having 3 times meal in a day. However they sometimes skipped their lunch. They said that they usually having lunch in their clubs. 69.4% of the players believed that vitamin pills improve performance. They were using vitamin pills during season. 18.4% of players were stated that they were geting vitamin pills to increase energy stores. As a result of this study, professional football players have not eneugh knowledge and right habits about athletic nutrition and their source of knowledge was not reliable. 55
Collections