Ankara bölgesi çiftliklerinden alınan sütlerde tiyosiyanat miktarları ve kimyasal kalite kontrolleri üzerinde araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu çalışmada,Ankara bölgesi sınırları içindeki,üç çiftlikten sağlanan çiğ inek sütlerinin içerdiği tiyosiyanat miktarları, üç ay boyunca,gerek insan sağlığı gerekse laktoperoksidaz/tiyosiyanat/hidrojen peroksit aktivasyonu açısından araştırılmıştır. Yine bu bölge çiğ sütlerinde özgül ağırlık,yağ,asitlik,kuru madde,yağsız kuru madde,pH gibi kimyasal analizler nicel olarak,prezervatif maddelerden formaldehit, karbonat ve hidrojen peroksit varlığı ise nitel olarak tayin edilmiştir. Süt örneklerinin, Çiftlik 1, Çiftlik 2, Çiftlik 3 için ortalama özgül ağırlık değerleri sırasıyla; 1. 03 18±0. 0002, 1.031810.0001, 1.0305+0.0002, ortalama yağ miktarları(%); 3.440+0.095, 3.250+0.065, 3.060±0.059,ortalamakuru madde miktar ları^); 12.090+0.123, 11.720±0.080, 11.480+0.081, ortalama pH değerleri; 6.58+ 0.011, 6.63+0.114, 6.39±0.026, ortalama asitlik miktarları (SH);8. 130+0. 126, 7.320 ±0.145, 8.710+0.233, ortalama yağsız kuru madde miktarları(%);8.650+0.079, 8.470 ±0.081, 8.400±0.062 olarak bulunmuştur. Çiğ süt örneklerindeki ortalama tiyosiyanat miktarları (ppm) ise Çiftlik 1, Çiftlik 2 ve Çiftlik 3 için sırasıyla ;2.830±0.072, 3.190 ±0.106, 3.560±0.085 olarak bulunmuştur. Prezervatif maddelerden hidrojen peroksit ve formaldehide rastlanmamıştır. Sodyum karbonat Çiftlik l'de 1 örnekte, Çiftlik 3'de 7 örnekte tespit edilmiştir. Çiftlik 2'de ise karbonata rastlanmamıştır. 79 VH. SUMMARY In this work cow raw milks got from three different farms in Ankara region searched for their containing thiocyanate amounts and effects of these amounts on human health and as well as on lactoperoxidase/thiocyanate/hydrogen peroxide activation. Again in this region raw milks chemical analyses such as density, fat, acidity, total solids, fatless total solids, pH were performed quantitatively and presence of formaldehide, carbonate and hydrogen peroxide from the preservatives were detected qualitatively. Densities of milk samples for each farm were found as 1.0318+0.0002, 1.031810.0001, 1.0305±0.0002; average fat percentages of them were determined as 3.440+0.095, 3.250+0.065, 3.06010.059; average total solids(%) were detected as 12.090 ±0.123, 11.720 +0.080, 11.480 +0.081; average pH values were 6.58 ±0.011, 6.63 ±0.114, 6.39 ±0.026; average acidities (SH) were 8.130 ±0.126, 7.320 ±0.145, 8.710±0.233; average fatless total solids' results (%) were 8.650±0.079, 8.470± 0.081, 8.400+0.062; for Farms 1,2 and 3 sequentially. On the other side, hydrogen peroxide and formaldehide from the preservative materials were not seen. Sodium carbonate was found in one sample of Farm 1, in seven samples of Farm 3, sodium carbonate was not found in the samples of Farm 2».
Collections