Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencilerinin mediko-sosyal sorunları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
- VIII- ÖZET Tanımlayıcı türdeki bu araştırmada, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)'deki gençlerin sağlık ve sosyal sorunlarının incelenmesi amaçlanmış olup, araştırmanın materyalini ODTÜ'de öğrenim gören gençlerden anket yoluyla derlenen veriler oluşturmuştur. ODTÜ'de 1996-97 öğrenim yılı II. dönemi, Mart ayında 1, 2, 3 ve 4. sınıflarda okuyan yaklaşık 11.100 öğrenciden % 5 örnekleme ile 555 gence anket uygulanmış ve bunlardan % 42.6'sı kadın, % 57.4'ü erkek 535 genç değerlendirmeye alınmıştır. Gençlerin % 51.7'si yurtta, % 28.7'si evde ailesi ile birlikte kalmaktadır. Gençlerin kaldıkları yer ile cinsiyetleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş ve daha çok erkeklerin ev tutup arkadaşları ile birlikte yaşadıkları saptanmıştır. Gençlerin % 16.0'sınm sosyal güvencesi bulunmamaktadır. Araştırma grubundaki gençlerin toplam % 53.9'unun aylık geliri 15 milyon ve altında olup, başlıca gelir kaynağı aileleridir ve gençler aylık gelirlerini yeterli görmektedirler. Gençlerin % 47.4'ü alkol, % 26.5'i sigara kullanmaktadır. Ortalama alkole başlama yaşı 15.16, sigaraya başlama yaşı ise 17.51'dir. Araştırmaya katılan gençlerin % 22.2'si bugüne kadar, yaşamlarını etkileyen, çözemedikleri çeşitli ruhsal sorunlarla karşılaşmıştır. Ayrıca büyük bir bölümü alkol, uyuşturucu madde alışkanlığı, ruhsal ve cinsel sorunları nedeniyle danışmanlık ve sağlıkhizmetine ihtiyaç duymamıştır, ihtiyaç duyanların ise bir kısmı hiçbir yere başvurmazken, diğerleri aile, dost, arkadaş gibi yollara başvurmuştur. Üniversite'de bulunan `Sağlık ve Rehberlik Merkezi'nden % 78.4'ü yararlanırken, yararlanamayanlarının en önemli nedeni sağlık hizmeti çeşidinin yeterli olmayışı (% 22.8) ve derslerin yoğunluğudur (% 17.5). Bu gençler, sağlık hizmetini başlıca hastane polikliniklerinden (% 51.8) almaktadırlar. Gençler günde üç öğün yemek yemekte, ancak % 57.9'u sabah kahvaltısını ihmal etmektedir. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği için kaldıkları ortamları (yurt veya ev) tercih ederken öğle yemeklerini okul yemekhanesinde yemektedirler. Araştırma grubundaki gençlerin % 51.6'sı beslenme düzeylerini yetersiz bulurken, başlıca neden olarak yemeklerin çeşitlerinin azlığı ve besin değerinin düşüklüğünü göstermektedirler. Yurtta kalan gençler başlıca yurdun güvenliğinden (% 75.2), yurttaki dinlenme, sosyal faaliyetlerde bulunma, hobilerini gerçekleştirme imkanlarından (% 68.8) ve yurdun temizliğinden (% 60.0) memnunken % 70.6'sı yurttaki yemek imkanlarından şikayetçidir. Gençler okul basanlarını olumsuz etkileyen başlıca nedenin derslerin zorluğu olduğunu (%46.5), üniversitedeki sosyal, kültürel, sportif etkinlikler çok olmasına karşın yoğun ders programı nedeniyle yararlanamadıklarını (% 68.4) ve daha başarılı olmak için de öncelikle daha çok, düzenli, sistemli çalışmanın gereğine inandıklarını (% 46.3) belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan gençlerin % 22.8'i genel anlamda Üniversite gençliğinin en önemli sorununu maddi sorunlar olarak görmektedir. Araştırma sonuçlarına göre; Türkiye genelinde yurt, yurt benzeri pansiyon, kiralık oda hizmetleri yaygınlaştırılmalı; gençlere üniversite içi ve dışında pat-time iş olanakları sağlanmalıdır. Özellikle üniversitelerde `Sağlık ve Rehberlik Merkezlerimin yaygınlaştırılmasına, yeterli sayı ve nitelikte personel istihdam edilmesine ve gençlerlebirlikte hizmet sunanlar, eğitimciler ve ailelerinin de bilgilendirilmesi, gerekirse eğitilmesine öncelik verilmelidir. Gençlerin yükseköğrenim gördüğü ortamlar; eğitim- öğretim, beslenme ve barınma açısından tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. IX. SUMMARY in this describtive research, the social and health problems of the youth in Middle East Technical University (METU) are aimed to be investigated. The research materials are outcomings of puestionnaires distributed to students in METU. The questionnaire is applied to 555 students from approximately 11.100 students ones who are under trainee in the 1st, 2nd, 3rd, and 4th classes of March 1996- 97 second term and 535 of these questionnaires are evaluated. Among the students involved in the research, 42.6 % are female and 57.4 % are male. The percentages of students living in dormitories and at home with their family are 51.7 % and 28.7 %, respectively. it is found that the correlation betvveen the sex and living places of the students is meaningful and males are more living with their friends in rentals. Social insurance is not assessed by 16.0 % of the students. The monthly incomes of 53.9 % of the students in research group are 15 million and below and mainly provided by families. The monthly incomes are stated to be suffıcient by the students. Alcohol is used by 47.4 % of the youth whose average age of fırst drink is 15. Frequency of usage is 2-4 times a month ör less and generally used by the ones having high monthly incomes. The average first smoking age is elder, 17.51. Students, 26.5 % smokers, consume more than a packet of cigarette a day.110- 22.2 % of the students attended to the questionnaire is faced with various psychological problems with no solution and affected their lives. Besides, advisory and health service for alcohol, drug and sexual problems are refused by them. While some of the ones who felt necessity for service do not apply to anywhere, others try to find the solution by means of family and friends. Health and Advisory Center of the university is visited by 78.4 % of students and the ones do not use this center give reasoning such as; insufficient variety of health services 22.8 %, coarse lecture program 17.5 %. These students get the health service mainly from polyclinics of hospitals 51.8%. Although pupils eat three times a day, 57.9 % of them are careless about breakfasts. The places where they live (dorm or home) are preferred for breakfast and dinner and lunch is had at university cafeteria. 51.6 % among the students find their diet's level insufficient with the main reason that variation of meals and nutrition levels are pure. Security of dormitories, facilities of resting, social activity possibilities and realizing their hobbies and clearness of the dormitories are favored by 75.2 %, 68.8 % and 60.0 % of the students living in the dormitories, respectively. However, 70.6 % of them have complains about eating facilities in the dormitory. The main sources of bad influence on the classes are shown to be ; difficulty of lessons 46.5 %, intersection of many social, cultural, sportive performances with the dense lecture program 68.4 % and by 46.3% of students, to be more successful, it is primarily believed to work more planned and systematic. The biggest problem of the111 - university youth is stated to be the financial problems by 22.8 % of the students According to the research results, number of dormitories, houses, rooms for students should be increased. The university youth should have possibilities of part-time job in the university or oft of the university. Especially, primary importance should be given to enlarge the `Centers for Health and Advisory` in universities, employ personnel appropriately qualified and in enough quantitiy and the training of families, staffs, teachers as well as the youngesters. The living conditions of the youth in universities are to be reorganized in the manners of education, nutrition and accommodation, providing all of their needs.
Collections