Ankara Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü`nde çalışanlarda beslenme alışkanlıkları demir eksikliği anemisi görülme sıklığı ve buna etki eden bazı faktörler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu araştırmada, Ankara Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde çalışan 25 kadın ve 79 erkek, toplam 104 kişinin beslenme alışkanlıklarının saptanması, demir eksikliği anemisi görülme sıklığının araştırılması ve buna etki eden bazı faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. İncelenen kişilerin beslenme durumlarının saptanmasında, 3 günlük bireysel besin tüketimi yöntemi kullanılmıştır, incelenenlerin boy uzunlukları ve vücut ağırlıkları saptanarak, beden kitle indeksleri (BKİ) hesaplanmıştır. İşçilerin fizik muayeneleri yapılarak, demir eksikliği bulguları araştırılmış ve kan örnekleri alınarak hemoglobin değerleri incelenmiştir. Çalışanların %79.8'i öğle yemeklerini işyerinde yemektedir. Günde üç öğün düzenli yemek yiyenlerin oranı %68.3 dür. incelenenlerin %21.2'si sabah kahvaltısı yapmamakta ve %7.7'si öğle yemeği yememektedir. BKİ'ne göre, %49'u ideal ağırlıklarında, %48.1'i arzu edilen kilonun üzerinde ve %2.9'u kronik enerji yetmezliği durumundadır. İncelenenlerin %15.4'ünde anemi saptanmıştır. Kadınların %28.0'i, erkeklerin %11.4'ü anemiktir. Sorgulanan sübjektif şikayetlerden, çabuk yorulma-halsizlik ve solukluk ile anemi arasında ileri derecede önemli bir ilişki vardır (p<0.01). Anemisi olanların fizik muayenelerinde, konjonktiva solukluğu, angüler lezyon ve kuru saç daha yüksek oranda görülmektedir. BKİ'leri 18.5'in altında olan grupta anemi görülme oranı (%66.7) daha yüksektir. Çalışanların %50.0'si günlük diyetleri ile yeterli demir tüketmektedir. Kadınlarda yetersiz demir tüketimi erkeklerden daha yüksek oranda görülmektedir. Demiri yetersiz tüketenlerin %60.0'ında anemi saptanmıştır. Günlük diyetleri ile vitamin C'yi %55.8'i, protein'i ise %62.5'i yeterli düzeyde tüketmektedir. işverenlere, işçilere ve mümkünse ailelerine etkin beslenme eğitimi yapılmalıdır. İşçilerin günlük besin gereksinimlerini mümkün olduğunca üç öğünde tüketmeleri sağlanmalıdır. Diyet içerikleri, demir yönünden zenginleştirilmelidir. Demimin emilimini arttıran C vitamini'nin günlük alımları, gereksinmenin üzerinde tutulmalıdır. Toplu sözleşmelerde beslenme ile ilgili hususlar daha bilimsel olarak ele alınmalıdır. Çalışan kesimin en azından yeterli ve dengeli beslenmelerine olanak sağlayacak şekilde ekonomik olanakları düzeltilmelidir, işçilerin rutin kan analizleri ve periyodik muayeneleri aksatılmadan yapılarak, anemi bulguları araştırılmalıdır. 100 SUMMARY This research is carried on totally 1 04 persons of whom 25 are female and 79 are male, working at Soil and Fertilizer Research Institute in order to find out the nutrition habits, the prevalence of iron deficiency anemia and to determine some of the factors that affect it. 3 days individual daily food consumption method is used for the determination of the nutrition level of the observed people. The body height and weight of the observed people is determined and thus Body Mass Index (BMI) is calculated. The physical examinations are carried find iron defficiency symptoms and blood samples are analysed for hemoglobin levels. 79.8% of the observed people have lunch at the Institute. 68.3% have 3 meals a day regularly. 21.2% does not have breakfast and 7.7% does not have lunch. According to BMI values, 49.0% is at standart weight, 48.1% are over the standard and 2.9% is at chronic energy deficiency status. Anemia is determined at 15.4% of the observed people. 28% of the female are anemic while 1 1.4% of the males are anemic. A high correlation value (p<0.01) is determined with anemia and feeling tired lack of energy and paleness. A higher ratio of conjunctiva paleness, angular lesions and dry hair is determined with the anemic people as the result of physical inspection. A higher probability (66.7%) of anemia is determined in the group whose BMI is lower than 18.5. 50% of the people consumes adequate iron with daily food. Female's inadequate iron consumption ratio is higher in females than males. Anemia is determined in 60% of the people who consume iron at inadequate level. The adequate vitamin C and protein consumption level is 55.8% and 62.5% respectively with daily food. Efficient nutrition training should be given workers and firm holders and to the families. Daily food requirement of the workers should be tried to be determined through regular 3 meals a day. Diets should be enriched by iron. The uptake of vitamin C, which helps the absorption of iron, should be increased than the necessary level. Subjects related with nutrition should be taken in account on more scientific bases at labour agreements. Economic income level of the workers should at least raised to a level that enables them for sufficient and balanced diet. Blood analysis of the workers must continuously be checked and looked for anaemia symptoms.
Collections