Ulva lactuca bitkisi`nin morfolojisi ve fenolik bileşiklerinin stabilitesi üzerine araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Denizlerin en önemli canlı kaynaklarından biri alglerdir. Alglerden gıda, tarım, kozmetik, tıp, eczacılık ve endüstri dallarında faydalanılmaktadır. Nüfusun hızla çoğaldığı, beslenme sorununun giderek büyüdüğü günümüzde, alglerden yararlanma gereksinimleri de artmaktadır.Algler, özellikle yeni farmasötik ajanların geliştirilmesinde önem taşıyan yüksek biyolojik aktiviteli sekonder metabolitlere sahiptirler. Eczacılıkta etkin ve yardımcı madde olarak kullanılan fikokolloidler deniz alglerinden elde edilmektedir.Algler üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda antimikrobiyal, sitotoksik, antimitojenik, antikanser, antitümöral aktivitelerin varlığı ortaya konmuştur.Ulva lactuca bitkisinin fenolik bileşikleri analiz edilmiş, kafeik asit, ferulik asit, klorojenik asit, salisilik asit, kumarik asit, protokateşuik asit gibi maddelerin varlığı belirlenmiştir. Bu yüksek lisans tez çalışmasında Ulva lactuca bitkisinin morfolojisi ve fenolik bileşiklerinin stabilitesi üzerine araştırmalar yapılmıştır. Algea is one of the most important living resources of the seas. Algae is being used; food, agriculture, cosmetics, medical, pharmaceutical and industrial areas. In recent days, the needs about using algae become large scales while the population growth and nutrition problem spreading rapidly. Algae is particularly important in the development of new pharmaceutical agents having a high biological activity of secondary metabolites. In pharmacy, phycocolloids, which are mainly used as an effective and auxiliary article, are obtained from sea algae. As a result of studies on the antimicrobial, antitumoral, cytotoxic, antimitogenic, anticancer activity revealed the presence of algae.The fenolic compunds of Ulva lactucas were determined and it is found that, caffeic acid, ferulic acid, chlorogenic acid, salicylic acid, coumaric acid, protocatechuic acid are exists in Ulva lactuca.In this Master Thesis, the investigations about morphology and stability of phenolic compounds of Ulva lactuca are studied.
Collections