Ankara piyasasında satışa sunulan bazı gıdalarda sentetik boya miktarlarının araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ANKARA PİYASASINDA SATIŞA SUNULAN BAZI GIDALARDA SENTETİKBOYA MİKTARLARININ ARAŞTIRILMASIÖğrencinin Adı : Ecz. Şebnem ERDOĞANTez Danışmanı : Prof. Dr. Gülderen YENTÜRBesin Analizleri ve Beslenme Bilim DalıYüksek Lisans Tezi, 2007VII. ÖZETBu araştırmada, Ankara piyasasından sağlanan, sentetik boya ilaveedilmesi yasak olan reçellere, meyve sularına, meyveli yoğurtlara boya katılıpkatılmadığının; boya katılmasına izin verilen alkolsüz aromalı içecekler veelma şekerlerinde kullanılan boya miktarlarının Türk Gıda Kodeksi'neuygun olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır.Marketlerden alınan 40 adet reçel, 40 adet meyve suyu, 40 adetmeyveli yoğurt, 20 adet alkolsüz aromalı içecek ve iki ayrı pastanedensağlanan 20 adet elma şekeri olmak üzere toplam 160 adet numune analizedilmiştir.Numunelerin ekstraksiyonu yün boyama yöntemi ile yapılmıştır.Ekstrakte edilen boyalar kağıt kromatografisi ile kalitatif olarakincelenmiştir. Elma şekerleri ve alkolsüz aromalı içeceklerdeki boyalarınmiktar tayinleri türev spektrofotometrisi yöntemi uygulanarak yapılmıştır.Çalışmada elde edilen bulgulara göre, reçeller, meyve suları, meyveliyoğurtlar sentetik gıda boyası içermemektedir ve Türk Gıda Kodeksi'neuygundur.A pastanesine ait numunelerde saptanan ortalama Ponceau 4Rmiktarı 2265.3140 ± 36.0215 mg/kg'dır. B pastanesine ait numunelerdeANKARA PİYASASINDA SATIŞA SUNULAN BAZI GIDALARDA SENTETİKBOYA MİKTARLARININ ARAŞTIRILMASIÖğrencinin Adı : Ecz. Şebnem ERDOĞANTez Danışmanı : Prof. Dr. Gülderen YENTÜRBesin Analizleri ve Beslenme Bilim DalıYüksek Lisans Tezi, 2007saptanan ortalama Ponceau 4R miktarı 584.4700 ± 3.5281 mg/kg'dır. Her ikipastaneden temin edilen numunelerde saptanan gıda boyası miktarlarınınTürk Gıda Kodeksi'nde öngörülen sınır değerlerin üzerinde olduğubelirlenmiştir.Alkolsüz aromalı içeceklerdeki boya ortalama değeri 49.2405 ± 0.0002mg/l olarak bulunmuştur. Ponceau 4R ve azorubin'nin birlikte bulunduğualkolsüz aromalı içeceklerde tespit edilen ortalama gıda boyası miktarınınsınır değerlerinin altında olduğu belirlenmiştir. INVESTIGATIONS ON QUANTITATIVE DETERMINATIONS OF SYTHETIC DYECONTENT IN SOME FOOD PRODUCTS FROM ANKARA MARKETÖğrencinin Adı : Ecz. Şebnem ERDOĞANTez Danışmanı : Prof. Dr. Gülderen YENTÜRBesin Analizleri ve Beslenme Bilim DalıYüksek Lisans Tezi, 2007VIII. SUMMARYPurposes of this study are establishing existence of the the syntheticdyes which is not allowed to add into jams, fruit yogurt, fruit juices anddetermining the kind and amount of synthetic dyes which are allowed to addin sugar-coated apples, nonalcholic drinks according to the Turkish FoodRegulations.In this study 40 jam samples, 40 fruit juice samples, 40 fruit yogurtsamples, 20 non-alcholic drink samples supplied from Ankara market and 20sugar-coated apples supplied from 2 different pastry-shop have beenanalysed. Total 160 samples have been analysed.Wool coloring method has been used for the extraction of all samples.Paper Chromatography method has been used for the qualitative analysis ofthe exracted dyes. Derivative Spectrometer method has been applied tosynthetic dyes determined in the sugar-coated apples and non-alcholic drinkswith aroma for the quantity analysis.According to this study, it established that Jams, fruit juice and fruityogurt samples does not contain any synthetic dyes and suitable for TurkishFood Regulation.Average amount of the Ponceau 4R in the sugar-coated apple samplessupplied from the pastry-shop ?A? was determined as 2265.3140 ± 36.0215INVESTIGATIONS ON QUANTITATIVE DETERMINATIONS OF SYTHETIC DYECONTENT IN SOME FOOD PRODUCTS FROM ANKARA MARKETÖğrencinin Adı : Ecz. Şebnem ERDOĞANTez Danışmanı : Prof. Dr. Gülderen YENTÜRBesin Analizleri ve Beslenme Bilim DalıYüksek Lisans Tezi, 2007mg/kg. Average amount of the Ponceau 4R in the sugar-coated apple samplessupplied from the pastry-shop ?B? was determined as 584.47 ± 3.5281 mg/kg.In this study it has been determined that amount of the synthetic dyes in thesugar-coated apples supplied from two different pastry-shop are higher thanthe maximum limit suggested in the Turkish Food Regulation.In this study, total average amount of synthetic dyes in non-alcholicdrink with aroma samples which contains Ponceau 4R together withAzorubin is determined as 49.2404 ± 0.0002 ml/l. And this amount is remainsunder the maximum limit suggested in the Turkish Food Regulation.
Collections