Show simple item record

dc.contributor.advisorSağdıçoğlu Celep, Adviye Gülçin
dc.contributor.authorGüleç, Murat
dc.date.accessioned2020-12-29T08:00:01Z
dc.date.available2020-12-29T08:00:01Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/352799
dc.description.abstractBu araştırmada 2013 – 2014 Eğitim öğretim yılında Adana İli'nin Ceyhan İlçesinde, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çalışan ortaokul öğretmenlerinin probiyotik ürünler hakkındaki bilgi düzeyleri ve probiyotik ürünleri tüketme durumları araştırılmıştır. Araştırmaya Ceyhan ilçe merkezindeki 13 okulda görev yapan 152'si kadın, 169'u erkek olmak üzere 321 ortaokul öğretmeni dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmıştır. Öğretmenlerin probiyotik ürünler hakkındaki bilgi düzeylerini ve tüketim durumlarını ölçmek amacıyla 3 bölümden oluşan bir anket formu hazırlanmıştır. Birinci bölümde; öğretmenlerin yaş, cinsiyet, medeni durum gibi demografik özelliklerine ilişkin sorular, ikinci bölümde; öğretmenlerin beslenme alışkanlıklarına ilişkin sorular, üçüncü bölümde ise öğretmenlerin probiyotik gıdaları tüketme durumları ile probiyotikler hakkındaki tutumlarına ilişkin sorular bulunmaktadır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi için `SPSS 17.00` istatistiksel paket programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin %47,4'ü kadın, %52,6'sı erkektir. Araştırma sonucunda Ceyhan yöresinde sıklıkla tüketilen doğal probiyotik gıdaların peynir, yoğurt, ayran, tereyağı, salamura zeytin, domates salçası, biber salçası, turşu ve nar ekşisi olduğu belirlenmiştir. Erkek öğretmenlerin %72,8'inin, kadın öğretmenlerin %70,4'ünün her gün peynir, erkek öğretmenlerin %46,2'sinin, kadın öğretmenlerin %47,4'ünün her gün yoğurt tükettikleri, öğretmenlerin çoğunun doğal probiyotik gıdalar olan bozayı ve kefiri hiç tüketmedikleri belirlenmiştir. Ortaokul öğretmenlerinin probiyotik katkılı gıda tüketimleri incelendiğinde, %42,4'ünün bu gıdaları tükettiği, %57,6'sının ise tüketmediği belirlenmiştir. Kadın öğretmenlerin % 29,6'sının, erkek öğretmenlerin ise %35,4'ünün her gün probiyotik katkılı yoğurt tükettikleri belirlenmiştir. Öğretmenlerin probiyotik katkılı gıdaları en sık akşam öğününde tükettikleri ve öğretmenlerin %32,4'ünün probiyotik gıdalardan fayda gördükleri belirlenmiştir. Öğretmenlerin %73,8'i, probiyotik gıdaların sağlık üzerindeki etkileri konusunda düzenlenebilecek bir eğitime katılmak istediklerini ifade etmişlerdir.
dc.description.abstractIn this study, probiotic consumption and knowledge status of secondary school teachers working for the National Education Council during 2013-2014 Semester in Ceyhan Province, Adana is investigated. 152 woman and 169 man, total of 321 teachers of secondary school were involved in the study who work in 13 different schools in Ceyhan city center. In the study, survey questionnaire was used as the data collection method. The questionnaire was prepared in 3 parts for the teachers to determine their status of knowledge about probiotics and their probiotic consumption patterns. In the first part, there were questions about their demografic status such as their age, sex and marrital status, in the second part there were questions about nutritional habits and in the third part there were questions about their attitude and consumption patterns about probiotics. `SPSS 17.00` Statistical software was used for the analysis of data collected. 47,4% of the taechers who were involved in the study were women and 52,6% were men. The probiotic foods that were frequently consumed in Ceyhan province were determined as cheese, yoghurt, ayran, butter, salted olive, tomato paste, red pepper paste, pickles and sour pomegranate juice. It was detemined that 72,8% of men teachers and 70,4% of women teachers consume cheese, 46,2% of men and 47,4% of woman teachers consume yoghurt, most of the teachers do not consume the natural probiotics foods boza and kefir at all. When the probiotic added food consumption patterns of the teachers are investigated, it was determined that 42,4% of the teachers consume these probiotic added foods and 57,6% of the teachers do not consume probiotic added foods at all. 29,6% of Woman and 35,4% of men teachers were determined to consume probiotic added yoghurts everyday. It was determined that the teachers consume the probiotic added foods mostly at dinner and 32,4% of them benefited from the consumption of probiotic added foods. 73,8% of the teachers expressed that they want to attend the training about the health benefits of probiotic foods.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleOrtaokul öğretmenlerinin probiyotik ürünler hakkındaki bilgi düzeyleri ve probiyotik ürünleri tüketme durumları: Ceyhan ilçesi örneği
dc.title.alternativeProbiotic consumption and knowledge status of secondary school teachers: Ceyhan province case
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentAile ve Tüketici Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFood consumption
dc.identifier.yokid10087559
dc.publisher.instituteEğitim Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid378266
dc.description.pages172
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess