Yaş ve kuru nane bitkilerinde antioksidan aktivite tayini
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada nane (Mentha piperita L.) bitkisinin antioksidan aktivitesi incelendi. Bu amaçla liyofilize numunenin ve gölgede kurutulmuş numunenin etanol, metanol, su kullanılarak ayrı ayrı ekstreleri hazırlandı. Ekstrelerin Folin-Ciocalteu reaktifi ile toplam fenolik madde içeriği, bakır(II) indirgeme (CUPRAC) metodu ile toplam antioksidan aktivitesi ve DPPH, ABTS, DMPD, süperoksit radikalleri giderme aktivitesi tayin edildi. Elde edilen sonuçlar gallik asit, trolox, askorbik asit, BHT ve BHA standart maddeleriyle karşılaştırılarak değerlendirildi. Fenolik madde tayininde en yüksek verim sulu ekstrelerde görüldü. Gölgede kurutulmuş bitki için 59,91± 24,97 mg/g GAE, liyofilize bitki için 58,20 ±2,34 mg/g GAE fenolik madde tespit edildi. CUPRAC deneyinde elde edilen verilere göre bitkinin iki şeklinin de standart maddelere yakın düzeyde toplam antioksidan kapasiteye sahip olduğu görüldü. DPPH radikal süpürücü etki gölgede kurutulmuş bitkide daha yüksek bulundu. ABTS radikal giderme aktivitesi de gölgede kurutulmuş bitkide daha yüksekti. Her iki numunenin ABTS radikal giderme aktivitesi, etanollü ve metanollü fazda askorbik asitten, sulu fazda BHT' den yüksek bulundu. DMPD radikal giderme aktivitesinin gölgede kurutulmuş bitkide daha fazla olduğu görüldü. Her iki numunenin DMPD radikal giderme aktivitesi, çalışılan tüm fazlarda BHA' dan yüksek bulundu. Süperoksit radikal giderme aktivitesi gölgede kurutulmuş bitkide liyofilize bitkiden daha fazla idi. Her iki numune BHA'dan daha yüksek oranda süperoksit radikal giderme aktivitesi gösterdi. In this study, antioxidant activity of plant peppermint (Mentha piperita L.) is examined. To this end, using ethanol, methanol and water lyophilized and air-cured extracts are prepared. For each extract, total phenolic substance by Folin-Ciocalteu reagent and total antioxidant activity via cupper(II) reduction (CUPRAC) methodology and DPPH, ABTS, DMPD, superoxide free radical scavenging activities are assigned. Results are evaluated by comparison of gallic acid, trolox, ascorbic acid, BHT & BHA substances. The highest performance on spesification of total phenolic substance is occured in water extracts. For air-cured plant 59,91± 24,97 mg/g GAE, for lyophilized plant 58,20 ±2,34 mg/g GAE phenolic substance is determined. According to the results of the CUPRAC study, it is found that each state of the plant yields similar level of total antioxidant capacity to standard substances. DPPH radical scavenging activity is found to be higher in air-cured plant. ABTS radical scavenging activity is also higher in air-cured plant. ABTS radical scavenging effect in ethanol and methanol phases is higher than ascorbic acid and in water phase is higher than BHT for each sample of the plant. DMPD radical scavenging activity is found to be more effective in air-cured plant sample. For all the phases examined, DMPD radical scavenging effect is higher than BHA for each of the samples. Superoxide radical scavenging activity is found to be more effctive in air-cured plant rather than lyophilized plant. Both plant samples show higher superoxide radical scavenging activity than BHA.
Collections