Ağız kokusu farkındalığının anket uygulayarak belirlenmesi ve farklı diş macunlarının ağız kokusuna (Halitozis) etkisinin Halimeter ile ölçülerek değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı; ağız kokusu farkındalığının anket uygulamasıyla beraber halimeter ölçümlerinin birlikte değerlendirilerek tespit edilmesi ve aynı zamanda farklı etken madde içeren ağız kokusuna özel diş macunlarının ağız kokusu seviyesi üzerine etkilerinin belirlenmesidir. Çalışmamıza Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde öğrenim gören Dönem 1-2 ve 3. sınıftan toplam 308 öğrenci dahil edilmiştir. Anket uygulandıktan sonra rastgele olarak 100 öğrenci iki ayrı gruba eşit olarak ayrılmıştır. Etken maddesi çinko olan diş macunu grubu 50, etken maddesi kalay olan diş macunu grubu 50 bireyden oluşmaktadır. Bu bireylerden başlangıç (t1), bir ay sonra (t2) ve üç ay sonra (t3) olmak üzere toplamda üç kez periodontal ölçümler ve ağız kokusu ölçümleri tekrarlanmıştır. Ağız kokusunun belirlenmesinde organoleptik yöntem ve portatif sülfür monitörü (Halimeter®) kullanılmıştır. Elde edilen tüm veriler istatistiksel yöntemlerle incelenmiştir. Sonuç olarak, çalışmamıza katılan bireylerin ağız kokusu farkındalık seviyeleri yüksek bulunmuştur. Ağız kokusu ile DMFT, ağız kuruluğu, ağız solunumu, ağız kokusu şikayetinin varlığı/yokluğu birbirleriyle ilişkilidir. Organoleptik ve halimeter ölçümleri ile Pİ, Gİ, SK, CD ve DKE arasında istatistiksel olarak pozitif yönlü anlamlı bir ilişki vardır. Çinko ve kalay içeren diş macunları ağız kokusu seviyelerini azaltmada etkili olduğu halde birinin diğerine göre daha etkili olduğundan bahsetmek mümkün değildir. Sonraki çalışmalarda bu parametreler ile ağız kokusu arasındaki ilişkinin detaylı olarak incelenmesi faydalı olacaktır. The aim of this study is; to perform halimeter measurements together with the application of questionnaires to detect halitosis awareness, and at the same time to determine the effects of different toothpastes on the halitosis level. A total of 308 students from the 1st-2nd and 3rd grades of the Faculty of Dentistry of Gazi University were included in our study. After the questionnaire was applied, 100 students were divided into two equal groups. The toothpaste group consisting of active substance zinc and the toothpaste group with active substance stannous consisted of 50 individuals. Periodontal measurements and halitosis measurements were repeated from these individuals initially (t1), one month later (t2) and three months later (t3). Organoleptic method and portable sulfur monitor (Halimeter®) were used for the determination of halitosis. All data were analyzed with statistical methods. As a result, the individuals who participated in our study were found to have high levels of bad breath awareness. Oral malodor and DMFT, dry mouth, mouth breathing, presence / absence of complaint of bad breath are associated with each other. There was a statistically significant positive correlation between organoleptic and halimeter measurements and PI, GI, SK, CD and DKE. Although toothpastes containing zinc and stannous are effective in reducing halitosis levels, it is not possible to mention that one is more effective than the other. It will be beneficial to search the relationship in detail between these parameters and halitosis in subsequent studies.
Collections