Evaluation of effects of in vitro human digestion simulation on phenolic profile and antioxidant potential of adoxaceae fruits growing in Turkey
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bitkilerde çok çeşitli antioksidan çalışmalar ve fenolik profil çalışmaları yapılmış olmasına rağmen, biyoyararlanım fenomeni sıklıkla ihmal edilir. Bu çalışmanın tasarımı, Türkiye'de yetişen Adoxaceae meyvelerinin antioksidan potansiyeli ve fenolik profilindeki farklılığın in vitro gastrointestinal insan sindiriminden önce ve sonra değerlendirilmesine dayanmaktadır. Bu amaçla, Sambucus nigra L., Sambucus ebulus L. ve Viburnum opulus L. meyveleri araştırıldı. Meyvelerinden iki ekstre (MeOH ve H2O) hazırlandı. Sindirim simülasyon işleminden sonra, sindirimin bütün aşamaları için toplam fenolik, fenolik asit, flavonoit ve proantosiyanidin içerikleri karşılaştırmalı olarak belirlendi. Seçilen fenolik moleküllerin ölçümü için yüksek performanslı ince tabaka kromatografisi (YPİTK) kullanıldı. Biyoyararlanım indeksi, tüm fenolik içerik analizleri ve fenolik profildeki değişiklikler ve seçilen biyoaktif bileşikler, in vitro insan sindirimi yoluyla doğru bir şekilde belirlenmesi için hesaplandı. Meyve özütlerinin kesin antioksidan potansiyelinin açığa çıkarılması için, serbest radikal süpürücü (DPPH ve DMPD) ve metal indirgeme potansiyeli (CUPRAC ve FRAP) tahlilleri ve ayrıca tüm fazlarda toplam bir antioksidan kapasite tahlili gerçekleştirildi. Sonuçlar, insan sindiriminin bitki ekstrelerinin fenolik profili ve antioksidan özellikleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini göstermiştir.Anahtar kelimeler: Sambucus nigra L., Sambucus ebulus L., Viburnum opulus L., Antioksidan aktivite, İnsan sindirim simülasyonu, Klorojenik asit Although there is a wide array of antioxidant activity studies on plants and contribution of their phenolic contents in the determined activity, bioavailability phenomenon of the active ingredients is often neglected. Design of this study based on evaluation of difference in antioxidant potentials and phenolic profiles of Adoxaceae fruits growing in Turkey, before and after in vitro gastrointestinal human digestion simulation. For this purpose, two different solvent extracts, methanol and water, were prepared from the fruits of Sambucus nigra L., Sambucus ebulus L. and Viburnum opulus L. and their activity profiles were comparatively investigated. After the digestion simulation procedure, total phenolic, phenolic acid, flavonoid and total proanthocyanidin contents were determined for all phases of digestion. High performance thin layer chromatography (HPTLC) was used for the measurement of selected phenolic molecules. Bioavailability index was calculated for all phenolic content assays and for the selected bioactive compounds for accurate determination of alterations in phenolic profile via in vitro human digestion. For revelation of the precise antioxidant potential of fruit extracts, a couple of free radical scavenging (DPPH and DMPD) and metal reducing potential (CUPRAC and FRAP) assays and in addition a total antioxidant capacity assay were conducted on all phases. The results showed that human digestion might have significant effect on phenolic profile and antioxidant properties of herbal extracts.Key words: Sambucus nigra L., Sambucus ebulus L., Viburnum opulus L., Antioxidant activity, Human digestion simulation, Chlorogenic acid
Collections