Show simple item record

dc.contributor.advisorYeşilada, Erdem
dc.contributor.authorBarak, Timur Hakan
dc.date.accessioned2020-12-29T06:57:37Z
dc.date.available2020-12-29T06:57:37Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-07-09
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340015
dc.description.abstractBitkilerde çok çeşitli antioksidan çalışmalar ve fenolik profil çalışmaları yapılmış olmasına rağmen, biyoyararlanım fenomeni sıklıkla ihmal edilir. Bu çalışmanın tasarımı, Türkiye'de yetişen Adoxaceae meyvelerinin antioksidan potansiyeli ve fenolik profilindeki farklılığın in vitro gastrointestinal insan sindiriminden önce ve sonra değerlendirilmesine dayanmaktadır. Bu amaçla, Sambucus nigra L., Sambucus ebulus L. ve Viburnum opulus L. meyveleri araştırıldı. Meyvelerinden iki ekstre (MeOH ve H2O) hazırlandı. Sindirim simülasyon işleminden sonra, sindirimin bütün aşamaları için toplam fenolik, fenolik asit, flavonoit ve proantosiyanidin içerikleri karşılaştırmalı olarak belirlendi. Seçilen fenolik moleküllerin ölçümü için yüksek performanslı ince tabaka kromatografisi (YPİTK) kullanıldı. Biyoyararlanım indeksi, tüm fenolik içerik analizleri ve fenolik profildeki değişiklikler ve seçilen biyoaktif bileşikler, in vitro insan sindirimi yoluyla doğru bir şekilde belirlenmesi için hesaplandı. Meyve özütlerinin kesin antioksidan potansiyelinin açığa çıkarılması için, serbest radikal süpürücü (DPPH ve DMPD) ve metal indirgeme potansiyeli (CUPRAC ve FRAP) tahlilleri ve ayrıca tüm fazlarda toplam bir antioksidan kapasite tahlili gerçekleştirildi. Sonuçlar, insan sindiriminin bitki ekstrelerinin fenolik profili ve antioksidan özellikleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini göstermiştir.Anahtar kelimeler: Sambucus nigra L., Sambucus ebulus L., Viburnum opulus L., Antioksidan aktivite, İnsan sindirim simülasyonu, Klorojenik asit
dc.description.abstractAlthough there is a wide array of antioxidant activity studies on plants and contribution of their phenolic contents in the determined activity, bioavailability phenomenon of the active ingredients is often neglected. Design of this study based on evaluation of difference in antioxidant potentials and phenolic profiles of Adoxaceae fruits growing in Turkey, before and after in vitro gastrointestinal human digestion simulation. For this purpose, two different solvent extracts, methanol and water, were prepared from the fruits of Sambucus nigra L., Sambucus ebulus L. and Viburnum opulus L. and their activity profiles were comparatively investigated. After the digestion simulation procedure, total phenolic, phenolic acid, flavonoid and total proanthocyanidin contents were determined for all phases of digestion. High performance thin layer chromatography (HPTLC) was used for the measurement of selected phenolic molecules. Bioavailability index was calculated for all phenolic content assays and for the selected bioactive compounds for accurate determination of alterations in phenolic profile via in vitro human digestion. For revelation of the precise antioxidant potential of fruit extracts, a couple of free radical scavenging (DPPH and DMPD) and metal reducing potential (CUPRAC and FRAP) assays and in addition a total antioxidant capacity assay were conducted on all phases. The results showed that human digestion might have significant effect on phenolic profile and antioxidant properties of herbal extracts.Key words: Sambucus nigra L., Sambucus ebulus L., Viburnum opulus L., Antioxidant activity, Human digestion simulation, Chlorogenic aciden_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleEvaluation of effects of in vitro human digestion simulation on phenolic profile and antioxidant potential of adoxaceae fruits growing in Turkey
dc.title.alternativeIn vitro insan sindirim simülasyonu modelinin Türkiye'de yetişen adoxaceae familyasina ait meyvelerin, fenolik profilleri ve antioksidan potansiyelleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-07-09
dc.contributor.departmentFarmakognozi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmDigestive system
dc.subject.ytmAdoxaceae
dc.subject.ytmSambucus nigra L.
dc.subject.ytmSambucus ebulus
dc.subject.ytmViburnum opulus
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmChlorogenic acid
dc.identifier.yokid10287305
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid579535
dc.description.pages166
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess