Mersin (İçel)`de balıkta ve bölgede yaşayan insanların saçında civa düzeyinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Kuzeydoğu Akdeniz'de yaşayan balıklarda (Mullus barbatus, Upeneus moluccensis, Merluccius merluccius,Lisa aurata, Lisa saliens, Solea solea), karideste {Metapenaeus monoceros, Parapenaeus longirostris) ve sedimentte Hg düzeyi araştırıldı. Bu örneklerdeki cıva düzeyleri ile Mersin'de yaşayan insanların saçlanndaki cıva düzeyleri kıyaslandı. Ayrıca insan saçında, balıklarda ve sedimentte Pb, Cu, Zn düzeyleri de ölçüldü. Tüm örnekler asitle parçalandı ve seyreltildikten sonra Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi'nde (A. A. S.) analizlendi. Hg derişimlerinin kefal, berlam, barbun ve dil balığına doğru arttığı görüldü. Her gün balık yiyen insanlarda, saçtaki cıva düzeyleri çok önemli bulundu. In this study mercury levels in fishes (Mullus barbatus, Upeneus moluccensis, Merluccius merluccius, Lisa aurata, Lisa saliens, Solea solea), in shrimps (Metapenaeus monoceros, Parapenaeus longirostris) living in the North- East Mediterranean Sea and in sediments were measured. Mercury levels in these samples were also compared to mercury levels in human hairs from Mersin. Additionally levels of Pb, Cu and Zn were also measured in human hairs, fishes and sediments. All these samples were acid-digested and after appropriate dilution they were analysed using Atomic Absorption Spectrophotometer (A.A.S.). Hg concentrations increased in the following order; Grey Mullet< Hake< Red Mullet< Common Sole Mercury levels in human hair were found to be significantly higher in people who eat fish everyday.
Collections