FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
Browse by
Recent Submissions
-
Yavaş salınımlı zeolit bazlı gübre hazırlanması ve karakterizasyonu
(MERSİN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023)Bu çalışmada, bitkiler için oldukça faydalı olması dolayısıyla bitki beslemede sıklıkla kullanılan amonyum nitrat gübresi ile ülkemizde rezervi yüksek olan, ucuz, ulaşılması kolay, toksik olmayan, tarımda genellikle toprak ... -
D-Pinitol ve L-Pinitol'ün yeni bir yöntemle sentezi
(MERSİN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023)Son yıllarda, gıda takviyeleri ve ilaç içeriklerinde doğal biyoaktif bileşenlerin kullanımı yan etkileri azaltmak veya önlemek amacıyla daha fazla tercih edilmektedir. Bu nedenle biyoaktif doğal ürünlerin ve bunların ... -
CZTS güneş pillerinde verimliliği arttırmaya yönelik çalışmalar
(MERSİN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Kesterit kristal yapısına sahip CZTS (Cu2ZnSnS4) kalkojenit yarıiletken bileşiğinin katalitik aktivitesinin yüksek olması, yasak bant aralığının 1,45-1,55eV civarında olması, toksik olmaması, doğada oldukça bol seviyede ... -
Nano/mikro boyutta metal organik kafes yapıların sentezi, karakterizasyonu ve ilaç gideriminde kullanılması
(MERSİN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Son yıllarda giderek artan ilaç kullanımları ile birlikte bu ilaçlara ait etken maddelerin alıcı sulara karışması insan ve diğer canlıların yaşamını tehdit etmektedir. Önemli ilaç gruplarından biri olan antibiyotikler insan ... -
Trifenilfosfin ve N,N-dietil-N'-R-benzoiltiyoüre türevleri içeren rutenyum komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
(MERSİN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)2-kloro-N-(dietilkarbamotiyoil)benzamit (HL1), 3-kloro-N-(dietilkarbamotiyoil) benzamit (HL2) ve 4-kloro-N-(dietilkarbamotiyoil)benzamit (HL3) ligandlarının RuHCl(CO)(PPh3)3 ve RuCl2(PPh3)3 tuzları ile reaksiyonundan ... -
Glutenli ve glutensiz makarnanın pişme davranışının modellenmesi
(MERSİN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Pişirme işlemi gıdaların tüketilebilir olması açısından oldukça önemlidir. Makarnanın pişmemiş ya da fazla pişmiş olması istenmeyen bir durum olup, optimum pişme süresinin ve pişme davranışının anlaşılması önem taşımaktadır. ... -
Aerobik oksidasyon reaksiyonları için homojen metal katalizörlerinin sentezi ve karakterizasyonu
(MERSİN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Dünyanın çevre ve enerji zorluklarını aşmak için, kimyasal kataliz araştırmaları odağını tehlikeli kirleticilerin kullanımını azaltan alternatif yöntemleri keşfetmeye kaydırdı. Bu büyük zorluğun merkezinde çevreye zarar ... -
NNN tipi kıskaç ligandlı metal komplekslerin sentezi, karakterizasyonu ve katalitik aktivite özellikleri
(MERSİN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Yeryüzünde bol miktarda bulunan geçiş metalleriyle oluşturulan komplekslerin tasarımı, hedef moleküllerin verimli ve düşük maliyetli sentezlerinin elde edilmesi için önemlidir. Bu geçiş metalleriyle oluşturulan metal-oksijen ... -
Coğrafi bilgi sistemleri ve su kalitesi indisleri kullanılarak tarsus kıyı akiferi (Mersin) yeraltı suyu kalitesinin değerlendirilmesi
(MERSİN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada, Mersin ilinin doğusunda bulunan Tarsus Kıyı Akiferi'nin yeraltı suyu kalitesi, CBS ve su kalitesi indisleri kullanılarak araştırılmıştır. Elde edilen tüm veriler CBS ortamında değerlendirilip, bölgedeki ... -
Tarsus kıyı akiferinde (Mersin) tuzlanmaya neden olan faktörlerin araştırılması
(MERSİN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada, Türkiye'nin Akdeniz bölgesinde yer alan Mersin ilinin doğusundaki Tarsus Kıyı Akiferinde tuzlanmaya neden olan faktörler araştırılmıştır. Çalışma ile tuzluluğun boyutları, tuzlanmanın alansal dağılımı ... -
Mezbaha Endüstrisi Atıksularının Fenton ve Elektro-Fenton Yöntemleri İle Arıtımının Araştırılması
(MERSİN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Mezbaha atık suları yüksek oranda organik ve inorganik kirletici içermesi sebebi iledoğrudan alıcı ortama deşarj edilmemesi gereken atık sulardandır. Bu kapsamda bu çalışmadamezbaha atık sularının arıtılması için son ... -
Enerji, optik sensör ve aktif gıda paketleme alanlarında kullanılmak üzere yüzeyi işlevselleştirilmiş floresans karbon noktaların geliştirilmesi
(MERSİN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Son zamanlarda karbon temelli floresans nanomalzeme ailesinin yeni bir üyesi olan karbon noktalar (KN veya KNP), geniş dalga boyu aralığında güçlü absorpsiyon, ayarlanabilir fotolüminesans (PL), yüksek kuantum verimi (QY), ... -
Balın sorpsiyon özellikleri
(MERSİN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021-04-14)Bal, bulunduğu ortamdaki havanın nemini çekme özelliğine sahiptir. Balın nem alması; özel yapısına, şeker oranına ve içerisindeki su miktarına bağlı olarak değişmektedir. Balın depolanması sürecinde uğradığı bozulmalar ve ... -
Çiğ süt korumasında laktoperoksidaz sisteminin kullanımı
(MERSİN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-11-17)oz Bu çalışmada, kontrollü şartlar sağlamak amacıyla, laktoperoksidaz sisteminin (LPS) E.coii 0111 susuna antibakteriyel etkisi besiyeri ortamında incelenmiştir. E. coli sütte bulunabilen, çoğalabilen ve dolayısıyla bozulmada ... -
İçel ve çevresindeki sera tipleri seralarda yetişen ürünler, ürünlere zarar veren böcek ve akarlara karşı uygulanmakta olan mücadele yöntemleri üzerine bir inceleme
(MERSİN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-11-17)VIII OZ Mersin ili ve çevresindeki sera tiplerini, seralarda yetiştirilen kültür bitkilerinde bulunan zararlıları ve bu zararlılara karşı uygulanmakta olan mücadele yöntemlerini belirlemek amacıyla 81 serada gözleme dayanan ... -
Gryllus bimaculatus de geer. (Orthoptera: Gryllidae)`un biyolojisi ve habitatı üzerinde araştırmalar
(MERSİN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-11-17)oz 1995-1996 yıllarında yürütülen bu çalışmayla, İçel ilinde bulunan Gryllus bimaculatus De Geer.' un biyolojisinin ve habitatının saptanması amaçlanmıştır. Toprakta yuva yapmazlar. Küçük koloniler halinde taşların ... -
İçel ili Tömük ve Arpaçbahşiş kasabalarının kanalizasyon arıtma tesisi projelendirilmesi ve model bir çalışma
(MERSİN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-11-17)VIII ÖZ Bu çalışmada Mersin-Erdemli kıyı bandındaki yerleşim beldelerinden Arpaçbahşiş,Tömük kasabalarının 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planı haritalarından faydalanılarak nüfus projeksiyonlarına göre,altyapı-kanalizasyon, ... -
Muz püresinin kuruma davranışı
(MERSİN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)VIII öz Muz püresi ve muz püresi-bal karışımının, sabit koşullar altında kuruma davranışı incelenmiştir. Bal derişimi kütlece % 0, % 10, % 20 ve % 30 olan karışımlar 40°C, 50°C, 60°C ve 70°C'de kurutulmuştur. Kuruma ... -
Biopulp üretiminde ortam şartlarının optimizasyonu
(MERSİN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-10-27)76 5.0ZET Bu tez çalışmasında tarımsal bir atık olan pamuk sapının kağıt ve kağıt hamuru üretiminde alternatif bir kaynak olabilmesi ve çevreye daha az zararlı kağıt ve kağıt hamuru üreten teknolojilerinin geliştirilmesi ... -
Aydıncık (içel) doğusunun stratigrafisi ve jeoteknik yorumu
(MERSİN ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-10-27)-Vlll- ÖZ Aydıncık (îçel) doğusunun stratigrafisini, tektoniğini ve jeolojik evrimini çözmeyi amaçlayan bu çalışma da, İnfrakambriyen - Miyosen aralığında oluşmuş 9 farklı birim ayırtlanmıştır. Bunlar yaşlıdan gence doğru; ...