Narenciye atıklarının tek hücre protein üretiminde değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
oz Bu çalışmada, narenciye atıkları Tek Hücre Proteini oluşturmak amacı ile kullanılmıştır. Narenciye atıkları, katı ve çürük suyu formunda olup mevsimsel olarak ülkemizde ve dünyada oluşmaktadır. Çeşitli funguslar narenciye atıklarının protein değerini yükseltmek amacı ile kullanılmıştır. Narenciye atıklarından Tek Hücre Proteini üretmek için gerekli olan optimum laboratuvar koşullan bu çalışma ile belirlenmiştir. Substrat olarak kullanılan narenciye posaları (Portakal, Greyfurt posaları) ETAP Gıda Meyve Suyu Fabrikasından, narenciye çürük sulan (Portakal, Greyfurt, Limon) ise evlerden çıkan çürük meyvelerinden alınıp narenciye meyve suyu sıkacağında sularının alınmasıyla elde edilmiştir. Fermente edilmiş çürük sularında ham protein miktarı portakal için Aspergillus niger kullanıldığında % 27,8, Penicillium roquefortii kullanıldığında % 28,7 limon için A. niger kullanıldığında % 34,22, P. roquefortii kullanıldığında % 19,9 olduğu belirlenmiştir. Çürük sularının fermentasyon sonrası kültür ortamında pH değerlerinde belirgin bir azalma ve kuru madde ağırlığında belirgin artış tespit edilmiştir. Narenciye posalarının fermantasyonlanndan elde edilen sonuçlara göre fermentasyon sonrası ham protein içeriğinin kullanılan narenciye türüne bağlı olarak değiştiği, indirgemiş şeker miktarında, kuru madde ağırlığı ve pH değerlerinde azalış olduğu tespit edilmiştir. Narenciye posasından elde edilen sonuçlara göre ham protein içeriği portakal posasında A. niger kullanıldığında % 22,33., P. roquefortii kullanıldığında % 21,26; limon posasında A. niger ile % 20,07, P. roquefortii ile % 17,87; greyfurt posasında A. niger ile % 24,06, P. roquefortii ile % 21,19 olduğu tespit edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Tek Hücre Proteini, Narenciye Posası, Narenciye Çürük Suyu, Atıkla rın değerlendirilmesi. ABSTRACT In this study, wastes from citrus fruits were used to produce Single Cell Protein. Wastes from citrus pulp in solid and decayed liquid forms are formed seasonly in Turkey and other parts of the World. Various fungi are used to enrich the protein value of these wastes. Optimum laboratory scale conditions required for Single Cell Protein production from citrus fruit wastes were determined in this study. Citrus pulp (orange and grapefruit pulp) was obtainedtaken from ETAP Tanm Gıda Factory. To prepare Citrus decayed water (orange, grapefruit, lemon) decayed citrus was collected from home wastes and dewatered using fruit dewatering machine. Crude protein content of fermentated decayed water for orange was determined as 27,8 % by using Aspergillus niger and as 28,7 % using Penicillium roquefortii. For lemon this value was 34,22 % found as using Aspergillus niger and as 19,9 % using Penicillium roquefortii. Following fermentation of citrus decayed water, pH was found to decrease and dry solid content was found to increase in culture conditions. Fermentation of citrus pulp results shows that crude protein content after fermentation was changed with citrus type and also reduced sugar, dry solid content and pH values are decreased. Crude protein content of citrus pulp for orange was found to be 22,33 % by using A. niger and to be, 21,26 % by using P. roquefortii; for lemon pulp this value was 20,07 % by using A. niger and 17,87 % by using P. roquefortii; for grapefruit pulp 24,06 % by using A. niger and 21,19 % using P. roquefortii were determined. KEY WORDS: Single Cell Protein, Citrus Pulp, Citrus Decayed Water, Evaluation ofWastes. II
Collections